Levenswerk Dom Hans van der Laan

Exposities

Levenswerk Dom Hans van der Laan

Door: Petra Starink | 14-09-2017

De tentoonstelling Een huis voor de geest gaat op zoek naar de tastbare wereld rond de filosofie van de Nederlandse architect-monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991). In een nieuw laboratorium gooien het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de theorie en het oeuvre van Van der Laan open, vanuit het verleden naar de toekomst. De tentoonstelling is te zien vanaf 13 oktober.

Dom Hans van der Laan

In 1977 publiceerde architect en monnik Dom Hans van der Laan zijn traktaat De Architectonische Ruimte, 15 lessen over de Dispositie van het Menselijk Verblijf. Het is een theorie die de essentie van de ruimtelijke ervaring wil vatten en ordenen als basis voor het ontwerpproces.

De tentoonstelling Een huis voor de geest gaat op zoek naar de tastbare wereld rond Van der Laans filosofie. De Architectonische Ruimte, een hermetisch werk, wordt in een nieuw laboratorium voor één maal open gegooid vanuit het verleden naar de toekomst.

Abdij Roosenberg

Tijdens het schrijven van zijn traktaat bouwde Van der Laan Abdij Roosenberg in Waasmunster. Hij werkte er intuïtief met begrippen als ‘nabijheid’ en ‘superpositie’ als ruimtelijke gebaren voor verstilling en spiritualiteit enerzijds, en intensiteit van ontmoeting anderzijds. Naast originele tekeningen en maquettes, toont de tentoonstelling Een huis voor de geest nieuwe analyses van academici en kunstenaars op lesmateriaal, meubels, vaatwerk, kledij en typografie van de hand van Van der Laan.

Drie  kunstenaars  tonen werk dat refereert naar het tactiele karakter van Van der Laans oeuvre. De Duitse fotografe Friederike Von Rauch toont een reeks foto’s die ze maakte naar aanleiding van een verblijf in de Abdij van Roosenberg. Ingel Vaikla, filmmaakster uit Estland, laat een portret zien van de zusters tijdens hun laatste dagen in Roosenberg. En geluidskunstenares Esther Venrooy ontwikkelde een soundscape die het leven in de abdij door middel van geluid weergeeft.

De tentoonstelling is te zien vanaf 13 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 in deSingel Internationale Kunstcampus, Desguinlei 25, Antwerpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.