Maastunnel Rotterdam 75 jaar

Maastunnel Rotterdam 75 jaar

Exposities
Door: Petra Starink | 10-01-2017

Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Maastunnel op 14 februari 2017 presenteert de Kunsthal samen met de gemeente Rotterdam een tentoonstelling over deze oudste verkeerstunnel van Nederland. De Maastunnel, met haar bijzondere ventilatiegebouwen is ontworpen door architect Ad van der Steur. De bouw ging in 1937 van start en was voltooid in 1942. Sinds 2012 is het een beschermd Rijksmonument. Aan de hand van foto’s, films en verhalen komt de geschiedenis en de toekomst van de tunnel op de tentoonstelling tot leven.

Nagebouwde tunnelwand

Op de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de voorbereiding en bouw van de tunnel, het ontwerp, de ingenieurs, en het nut van de tweede oeververbinding. De nagebouwde tunnelwand in de Kunsthal, inclusief delen van de originele houten roltraptreden, de gele natriumverlichting, het mozaïek en de mogelijkheid om zelf te fietsen, geven een echte ‘tunnelervaring’. Bezoekers kunnen de tunnel beleven aan de hand van verhalen van mensen die bijzondere momenten in of bij de tunnel hebben meegemaakt. Authentiek filmmateriaal over de bouw, over reparaties aan de kenmerkende roltrappen tot en met de plaatsing van het kunstwerk ‘HIER’ en ‘DAAR’ van architecte Vesta Kroese laten zien wat er in en rondom de tunnel gebeurt.

Toekomst van de tunnel

Op 14 februari 2017 bestaat de Maastunnel precies 75 jaar. Renovatie en restauratie van de tunnel is gepland tot half 2019. Op de tentoonstelling kan men bekijken wat de toekomst is van de tunnel. Bezoekers kunnen met een Virtual Reality bril ervaren wat er in en aan de tunnel gaat veranderen.
Via www.maastunnel.nl is informatie te vinden over de renovatie.

Bezoekersinformatie

Tentoonstelling ‘Onze tunnel’
14 januari tot en met 23 april 2017
Kunsthal-Westzeedijk 341,  Rotterdam

Foto’s: Kunsthal, Wikimedia.org

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.