Maison d’Artiste in Burgerweeshuis

Exposities

Maison d’Artiste in Burgerweeshuis

Door: Petra Starink | 06-09-2018

Het door Aldo van Eyck ontworpen Burgerweeshuis in Amsterdam vormt het nieuwe decor van het Maison d’Artiste Prototype en in  de expositieruimte van het Burgerweeshuis is een tentoonstelling over Maison d’Artiste te zien. Tijdens de opening op 5 september nam architect Herman Hertzberger het eerste exemplaar van het boek ‘Aldo van Eyck, Orphanage Amsterdam Building and Playgrounds’ in ontvangst.

Maison d’Artiste prototype in Burgerweeshuis

Het Maison d’Artiste Prototype is een wetenschappelijke reconstructie (schaal 1:5) van 4 x 4 x 4 meter van het originele ontwerp voor een kunstenaarswoning, ontworpen door Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Het werd in 1923 gepresenteerd tijdens Les Architectes du groupe ‘De Stijl’ in Parijs. Deze reconstructie werd in 2016 gerealiseerd door architectuurstudenten van de TU Delft, onder leiding van professor Mick Eekhout. Het prototype staat nu in Amsterdam en blijft daar staan tot en met januari 2019.

Tentoonstelling

In samenwerking met het Van Eesteren Museum en Stichting Maison d’Artiste Prototype is de tentoonstelling Maison d’Artiste geopend. De invloed van het Maison d’Artiste is zichtbaar in het ontwerp van het Burgerweeshuis, een ontwerp van architect Aldo van Eyck. In de tentoonstelling komen deze iconen voor het eerst in de geschiedenis bij elkaar. 

Boek ‘Aldo van Eyck, Orphanage Amsterdam Building and Playgrounds’

Uitgeverij Architectura & Natura hebben het boek ‘Aldo van Eyck, Orphanage Amsterdam Building and Playgrounds, uitgegeven. Het eerste exemplaar van het Engelstalige boek werd op 5 september door Herman Hertzberger in ontvangst genomen. Hertzberger leidde in 1986 het wereldwijde verzet tegen de sloop van een deel van het Burgerweeshuis. Het boek met 160 pagina’s bevat originele tekeningen, historische én nieuwe foto’s van het gebouw en vertelt over de geschiedenis van het Burgerweeshuis, de internationale architecturale context, de speelplaatsen van Aldo van Eyck en zijn relatie met kunst. In het bijbehorende cahier wordt ingegaan op de omvangrijke transformatie van het gebouw naar het huidige gebruik als kantoor van BPD. Het boek is (ook online) verkrijgbaar bij Architectura & Natura en kost 35,- euro.

Schatkamer

In samenwerking met Ricky Rijkenberg en Architectura & Natura is een ruimte in het Burgerweeshuis gewijd aan de geschiedenis van het gebouw: de ‘Schatkamer’. Er zijn 3D-maquettes van historische elementen te zien en verloren gegane onderdelen zoals het ‘pannenkoekenkeukentje’. Bijzonder is onder meer een tafel met ingebouwde maquette van het gebouw.

Open Monumentendag

Het Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad 1 in Amsterdam is tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september geopend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.