Modern Nederland 1963-1989

Exposities

Modern Nederland 1963-1989

Door: Petra Starink | 06-03-2019

In het Design Museum Den Bosch opent op 23 maart Rijksbouwmeester Floris Alkemade de expositie Modern Nederland 1963-1989. Vanaf de jaren 60 wilde Nederland modern zijn en er was een voorliefde voor geometrische vormgeving en het gebruik van wit, zwart en grijs. Op de tentoonstelling wordt een levendig beeld gegeven van architectuur, design en kunst uit deze periode. De tentoonstelling is te zien tot 19 augustus.

Abstractie en geometrie

Het Nederlandse modernisme in de periode 1963-1989 had een typerende vormgeving van monochromie, abstractie en geometrie. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar het was ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities.

Belangrijke opdrachtgevers

Overheidsbedrijven als de PTT, de spoorwegen en de belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. De overheid drukte haar stempel op openbaar design zoals  postzegels en de Deltawerken.

Negatieve reputatie

In de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme een negatieve reputatie. Nu dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, vergeten of in depots opgeslagen.

Modern Nederland 1963-1989

De tentoonstelling ‘Modern Nederland 1963-1989 – De vormgeving van een gidsland’ geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Met prototypen, maquettes, modellen en objecten van o.a. Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat.

Design Museum Den Bosch

Modern Nederland 1963-1989
Van 23 maart tot en met 18 augustus 2019
Design Museum Den Bosch
De Mortel 4, Den Bosch

Fotografie: Design Museum Den Bosch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.