Modern Times, fotografie in de 20ste eeuw

Exposities

Modern Times, fotografie in de 20ste eeuw

Door: Jacqueline Knudsen | 06-11-2014

Zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen zoals Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Brassaï, W. Eugene Smith, Ed van der Elsken en William Klein zijn te zien in de tentoonstelling ‘Modern Times. Fotografie in de 20ste eeuw’. Het is de eerste grote tentoonstelling in de net geopende Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Modern Times beslaat een ‘lange 20ste eeuw’ en geeft een breed overzicht. Met ruim 400 foto’s laat de tentoonstelling de grote ontwikkelingen zien in de fotografie: de opkomst van de journalistieke fotografie, amateurfotografie, kleurenfotografie, portret-, mode- en reclamefotografie en fotografie als kunst. Tot de zeldzame topstukken behoren foto’s van John Gutmann (Olympische duikster), László Moholy-Nagy (Pont Transbordeur), Man Ray’s Peggy Guggenheim, Lartigue’s vroege zelfbouw-vliegtuigjes en Joel Meyerowitz’ Moon Launch.

Met ruim 400 foto’s laat de tentoonstelling de grote ontwikkelingen zien die de fotografie in de 20ste eeuw doormaakte: de opkomst van de journalistieke fotografie, amateurfotografie, kleurenfotografie, mode- en reclamefotografie en fotografie als kunst. Modern Times toont een breed overzicht: van zuiver documentair tot autonoom kunstzinnig. De foto’s zijn onderverdeeld in zeven thema’s: Daily Life, Aesthetics, The Camera at War, Experiments and studies, Streetwise, The World Around the Corner en Man-made.

Shylight en Nederland-België

Naast de expositie Modern Times zijn in de Philipsvleugel enkele andere interessante dingen te zien, o.a. in het 18e-eeuwse Rotterdamse trappenhuis hangt een nieuwe compositie van Shylights die Lonneke Gordijn, Ralph Nauta en Jozeph Hendricks van Studio Drift speciaal voor deze ruimte samenstelden. De lichtinstallatie bestaat uit vijf witte zijden bloemen met LED verlichting, die zich naar beneden vallend openen en zich weer sluiten als ze opgehesen worden. De vormen passen wonderwel bij het rococo interieur en het ballet van lampen brengt door de permanente beweging meer leven in de ruimte.

Op de begane grond is een expositie die woningbouw in grensgebied van Nederland en België in beeld brengt, gefotografeerd door Hans van der Meer. Hij wil zo de verschillen vastleggen tussen Nederland en België op het gebied van huizen, wonen en bouwen.

Modern Times is te zien in de Philipsvleugel Rijksmuseum t/m 11 januari 2015 te zien.

De nieuwe Philipsvleugel, is onlangs verbouwd door Cruz y Ortiz i.s.m. Van Hoogevest architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.