MVRDV archief bij Het Nieuwe Instituut

Exposities

MVRDV archief bij Het Nieuwe Instituut

Door: Petra Starink | 10-05-2021

Op de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio presenteert het Nieuwe Instituut in het najaar van 2021 een tentoonstelling over het archief van het architectenbureau MVRDV.

Maquettecollectie MVRDV in Het Nieuwe Instituut. Foto Petra van der Ree. 

Multidisciplinaire werkwijze

In 2015 is Het Nieuwe Instituut in Rotterdam gestart met de verwerving van het archief van MVRDV. Het bureau is een voorbeeld van een multidisciplinaire werkwijze, waarbij verschillende vormen van interdisciplinaire kennis worden ontwikkeld. Het archief bestaat grotendeels uit digitaal materiaal, wat Het Nieuwe Instituut voor nieuwe uitdagingen stelt ten aanzien van het beheer en de ontsluiting van archieven, maar dat tevens mogelijkheden biedt voor een andere verhouding tot erfgoed. 

Europees Patent Bureau, Den Haag 2004-2005. Maquette. Collectie Het Nieuwe Instituut, Archief MVRDV, MVRV m142

Beheren van digitaal archief

De tentoonstelling nodigt uit om het archief te verkennen en met het materiaal aan de slag te gaan. De tentoonstelling brengt het archief tot leven door nieuwe verhalen aan de geschiedenis toe te voegen en door nieuwe instrumenten te ontwikkelen voor de ontsluiting van het materiaal. Er is ook een inhoudelijk programma waarin de verschillende thema’s in het werk van MVRDV én de vraagstukken die rond het beheren van een (digitaal) archief spelen, worden uitgediept. 

Architectenbureau MVRDV

Architectenbureau MVRDV werd in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries en opereert op het snijvlak van architectuur en stedenbouw. Het bureau onderscheidt zich door vernieuwende ontwerpen op zowel kleine als grote schaal. Het architectenbureau werd bekend met onder meer Expo 2000, Silodam, Markthal en het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen dat in 2021 wordt geopend. Onder de noemer MVRDV NEXT ontwikkelt het bureau vernieuwende digitale werkwijzen en nieuwe technologieën. 

Tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Te zien in het najaar van 2021
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25, Rotterdam

Oslo Opera House, 2000. Maquette. Collectie Het Nieuwe Instituut, archief MVRDV, MVRV m103 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.