MVRDV wint Duitse architectuurprijs voor gebouw WERK12

Exposities

MVRDV wint Duitse architectuurprijs voor gebouw WERK12

Door: Petra Starink | 01-02-2021

Het Deutsches Architekturmuseum heeft de DAM Preis für Architektur 2021 toegekend aan het gebouw WERK12 van MVRDV. Het gebouw vormt het middelpunt van Werksviertel-Mitte in München. Het vrolijke en speelse WERK12 heeft een plek in het Deutsches Architektur Jahrbuch 2021 gekregen en staat centraal in de DAM Preis-tentoonstelling die tot en met 13 juni te zien is in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt.

Prestigieuze architectuurprijs

De DAM Preis für Architektur is Duitslands meest prestigieuze architectuurprijs en wordt sinds 2007 uitgereikt. Elk jaar nomineert een jury van architecten, critici en andere deskundigen 100 gebouwen. Het is voor het eerst dat een Nederlands bureau de prijs ontvangt.

Flexibel gebouw WERK12

Het in 2019 voltooide WERK12, ontworpen in samenwerking met N-V-O Nuyken von Oefele Architekten, vormt de kern van Werksviertel-Mitte. Dit voormalige industriegebied bij München’s Ostbahnhof onderging een grootscheepse transformatie en is nu een hotspot voor de creatieve industrie. WERK12 is multifunctioneel; het telt kantoren, restaurants, bars, een fitnessruimte en een zwembad. Absolute eyecatcher is de gevel met zijn vijf meter hoge kreten als ‘Hmpf’ en ‘Wow’. Dit speelse kunstwerk werd gecreëerd door de Duitse kunstenaars Engl & Engelmann die zich lieten inspireren door de taal uit stripboeken.

Nederlands paviljoen Expo 2000 Hannover

WERK12 combineert een eenvoudige vorm, eerlijke materialen en transparante gevels. Gebruikers kunnen het gebouw ook via de buitentrappen betreden die de 3,25 meter brede terrassen die elke verdieping telt verbinden en als het ware om het gebouw heen ‘krullen’. Het ontwerp verwijst hiermee – en is een hommage aan – een van MVRDV’s projecten, het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover. WERK12 is een flexibel gebouw, het kan worden aangepast aan veranderend gebruik in de toekomst. Zo zijn de ruimtes 5,5 meter hoog en kunnen bijvoorbeeld mezzanineverdiepingen worden toegepast.

DAM Preis tentoonstelling

De DAM Preis-tentoonstelling in het Deutsches Architekturmuseum tot en met 13 juni 2021 laat zien welke ideeën en principes achter het ontwerp van het gebouw schuilgaan door middel van video’s, graphics, renders en een model dat speciaal voor de DAM-tentoonstelling werd gemaakt.

Fotografie: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.