Olivier van Herpt en zijn 3D-kleiprinter

Exposities

Olivier van Herpt en zijn 3D-kleiprinter

Door: Petra Starink | 01-03-2016

De succesvolle ontwerper Olivier van Herpt zet met zijn zelfgemaakte 3D-kleiprinter een nieuwe stap in het maken van keramiek. Laag voor laag wordt de klei geprint waardoor keramische objecten een fijne en strakke textuur krijgen. Tot en met 2 oktober is in het keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de tentoonstelling ‘Design #1 Olivier van Herpt’ te zien.

Olivier van Herpt (1989) is net afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Zijn carrière maakt een vliegende start. Hij ontving de Keep an Eye Grant en na exposities in Milaan en Parijs is zijn werk nu ook te zien in New York.

Ambachtelijk product

Met zijn 3D-printer slaat hij een brug tussen technologie en ambacht. De printer is uiterst gevoelig voor externe prikkels en trillingen. De ontwerper kan invloed uitoefenen op de machine terwijl hij print. Klei is een grillig materiaal, dus ook het toeval speelt mee. Er ontstaat een ambachtelijk product, gemaakt met de nieuwste technologie. In de tentoonstelling is solowerk van Van Herpt te zien. De 30 voorwerpen variëren sterk in kleur, grootte, vorm en textuur. Van een brede, donker object met een grove textuur tot een slanke vaas.

Geluidskunst

Op de tentoonstelling zijn ook objecten te zien die zijn ontstaan uit samenwerkingen met collega’s. Met geluidskunstenaar Ricky van Broekhoven experimenteert Van Herpt met de invloed van geluid op het productieproces. Geluidsgolven beïnvloeden de textuur van de geprinte voorwerpen. Het resulterende object visualiseert het afgespeelde geluid. Van Herpt werkt ook samen met designer Sander Wassink. Samen ontwikkelden ze ‘Adaptive Manufacturing’. Hiervoor scanden ze de doorsnede van een boomstam en vertaalden dit naar de printer. Dit leidt tot grillige vormen in de geprinte keramiek.

Belangstelling voor keramiek

De laatste jaren is er veel belangstelling voor keramiek. Vormgevers en ontwerpers ontdekken de traditie en het ambacht van keramisten.  Keramiekmuseum Princessehof belicht deze beweging met een jaarlijkse serie designtentoonstellingen onder de noemer Design #.

De tentoonstelling is te zien tot en met 2 oktober in Keramiekmuseum Princessehof.
Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden

Beeld: Keramiekmuseum Princessehof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.