Ontwerpfilosofie MVRDV te zien op tentoonstelling

Exposities

Ontwerpfilosofie MVRDV te zien op tentoonstelling

Door: Petra Starink | 26-10-2021

In Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is vanaf 6 november 2021 de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio te zien over de ontwerpfilosofie van het architectenbureau MVRDV. Aan de hand van de thema’s ‘human’, ‘green’ en ‘dream’ worden oude en nieuwe ontwerpen aan elkaar gelinkt. De tentoonstelling wordt ingericht op de zesde verdieping van Het Nieuwe Instituut, dat uitkijkt op het Depot Boijmans Van Beuningen dat op 6 november wordt geopend.

Digitaal archief

Op de tentoonstelling zijn niet alleen maquettes te zien maar bijvoorbeeld ook schetsen, en correspondentie over de uitvoering van ontwerpen met ingenieurs en aannemers. Het in 1993 opgerichte architectenbureau was een van de eerste bureaus die een digitaal archief aanlegde, het is het eerste digitale archief van deze grootte dat door Het Nieuwe Instituut wordt verworven.

Begintijd van het architectenbureau

Op de tentoonstelling worden bezoekers uitgenodigd om actief deel uit te maken van de begintijd van het bureau. Dat kan door langs de tafels met uitleg en maquettes te lopen of door een reis te maken door het digitale archief met een speciaal daarvoor door de MVRDV NEXT-studio ontwikkelde digitale tool, Projectscape. HNI-conservatoren voegen via reflecties nieuwe verhalen toe en verkennen de mogelijkheden tot verdere ontsluiting van het archief door de dwarsverbanden op te zoeken. Oprichters Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries halen aan de hand van archiefstukken herinneringen op aan projecten waarbij zij nauw betrokken waren.

Duurzaamheid belangrijk in de ontwerpen

De tentoonstelling The Living Archive of a Studio zal met gebruikt meubilair worden ingericht, en na de tentoonstelling minimaal afval veroorzaken omdat al het materiaal zal worden hergebruikt. Deze aanpak past bij MVRDV, dat al sinds oprichting bezig is met duurzaamheid.

De tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut is te zien tot 4 september 2022. Museumpark 25, Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.