Ornamenten in beeld

Exposities

Ornamenten in beeld

Door: Petra Starink | 25-05-2020

Op de fototentoonstelling ‘Am I an Ornament?’ onderzoekt ARCAM aan de hand van 15 recente projecten in Amsterdam de betekenis van het ornament. Want wat is een ornament? Is het een technisch onderdeel van een gebouw, een compositie, of een versieringselement dat tot doel heeft een gebouw te versieren? De fototentoonstelling opent op 9 juni en is te zien tot 15 november 2020.

Gebruik van ornamenten

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar het pictogram “I am a Monument” van Robert Venturi en Denise Scott Brown in hun boek Learning from Las Vegas (1977). Met deze studie wilden zij het alledaagse bouwwerk op gelijke hoogte plaatsen met gebouwen die tot stand kwamen volgens het toen gangbare Modernisme. In het daaropvolgende Postmodernisme kreeg het ornament weliswaar (opnieuw) ruim baan, maar zelden met de veelheid aan functies die het daarvoor had gehad. In de huidige tijd zien we het ornament veranderen van materiaal, vorm en functie door materiaalschaarste, duurzaamheidseisen en nieuwe technieken.

Ornamenten laten gebouwen spreken

Op de tentoonstelling zijn foto’s te zien van architectuurfotograaf Marco de Groot en ontdek je hoe ontwerpers hedendaagse ornamenten in Amsterdam gebruiken om verhalen te vertellen, culturen te verbeelden, technische functies te vervullen en gebouwen te verduurzamen. In alle gevallen laat het ornament een gebouw spreken en zoekt het een verbinding met de toeschouwer, als volwaardig onderdeel van de architectuur.

Hildo Krop stadsbeeldhouwer

De fototentoonstelling wordt gehouden ikv het Hildo Krop (1884-1970) jubileumjaar. Krop was een beeldhouwer en sierkunstenaar. Hij kreeg grote bekendheid als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. De kunstenaar is 50 jaar geleden overleden. Een aantal culturele instanties in Amsterdam staan stil bij de betekenis van Hildo Krop, bijvoorbeeld Museum Het Schip, het Stedelijk Museum en het Hildo Krop Museum.

Kijk voor meer informatie op de website van ARCAM, hier zijn ook gratis kaartjes te reserveren.

Fotografie: Marco de Groot-Marcorama

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.