Overzichtstentoonstelling grafisch ontwerper Fré Cohen

Exposities

Overzichtstentoonstelling grafisch ontwerper Fré Cohen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-11-2021

Museum Het Schip presenteert tot 4 september 2022 een tentoonstelling over de Nederlandse kunstenares en grafisch ontwerper Fré Cohen (1903-1943). Zij was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp en is van groot belang geweest voor de Amsterdamse School. In haar werk worden zowel de vormtaal als de idealen van de Amsterdamse School duidelijk verwoord. Zij ontwierp grafisch drukwerk voor de gemeente Amsterdam, voor de socialistische beweging, zoals de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), vakbonden en coöperaties.

Amsterdamse School

Haar joodse afkomst sluit aan bij het verhaal van de Amsterdamse School, die een belangrijke basis had in het joodse proletariaat, waaronder de diamantbewerkersbeweging. Haar tragische verhaal met haar dood in de Tweede Wereldoorlog is voor een belangrijk deel het verhaal van Amsterdam en de Amsterdamse School.

Aandacht voor sociale idealen

Een aantal jaren geleden heeft Museum Het Schip een expositie georganiseerd over boekbanden van de Amsterdamse School, waarin het werk van Fré Cohen een klein onderdeel vormde. Daarnaast is grafisch werk van Fré Cohen opgenomen in de vaste expositie van Museum Het Schip. In de expositie is aandacht voor haar sociale idealen, haar feministische opvattingen en joodse inspiratie.

Gevarieerd werk

Het werk van Fré Cohen is heel gevarieerd. Zij maakte linosnedes in de vorm van ex-librissen en boekbanden, tekeningen, aquarellen, affiches, penningen en zelfs vlaggen. Museum het Schip beschikt over een beperkte eigen collectie. Voor de expositie wordt samengewerkt met particuliere collectioneurs en met andere musea, het Amsterdamse Stadsarchief en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Naar aanleiding van de tentoonstelling is de publicatie ‘Fre Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School’ verschenen en is verkrijgbaar via de webshop en de boekhandel. 

Tentoonstelling

De tentoonstelling Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School is te zien tot en met 4 september 2022.
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.