Overzichtstentoonstelling werk van Mecanoo architecten

Exposities

Overzichtstentoonstelling werk van Mecanoo architecten

Door: Petra Starink | 30-08-2016

Architectuur Informatiecentrum Alkmaar organiseert een overzichtstentoonstelling van het werk van Mecanoo architecten. Ter gelegenheid van de opening op 8 september geeft Francesco Veenstra, partner Mecanoo een lezing in Theater De Vest. Francesco was verantwoordelijk voor een aantal Mecanoo-projecten zoals Museum Kaap Skil op Texel, de Library of Birmingham, het Stadskantoor en NS station in Delft.

Mecanoo architecten is opgericht in Delft in 1984 en realiseerde in de afgelopen jaren wereldwijd openbare gebouwen die het sociale en culturele hart van de samenleving vormen. Oprichter en creatief directeur Francine Houben beschouwt het bureau als een symfonieorkest dat stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samenbrengt. De tentoonstelling ‘People Place Purpose’ presenteert bijzondere, grote en kleine projecten van Mecanoo aan de hand van maquettes en films.

Observeren en analyse

Het bureau bestaat uit een multidisciplinair team van creatieve professionals uit 25 verschillende landen. Het oeuvre van Mecanoo is breed. Ieder ontwerp van Mecanoo begint met observeren. Van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. De analyse vormt het uitgangspunt voor een ontwerp dat aansluit bij de behoeften van nu, maar ook anticipeert op (on)voorspelbare veranderingen.

Francine Houben

Mecanoo won vele internationale prijzen en werd in 2014 met de Library of Birmingham genomineerd voor de prestigieuze Stirling Prize. In 2015 kreeg Francine Houben de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs waarmee ze het Eye Opener Fonds oprichtte met als doel innovatie van bibliotheken.

In Alkmaar werd eind jaren negentig door Mecanoo architecten de bestaande bebouwing aan het Canadaplein aangepast tot een cultureel centrum, het bestaande theater onderging aan de pleinzijde een metamorfose.

Start programma op 8 september is 20.00 uur, zaal open v.a. 19.30.
De tentoonstelling People Place Purpose start 9 september en is te zien tot en met 2 oktober in TAQA Theater De Vest, Canadaplein 2, 1811 KE Alkmaar
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9 – 17 uur, zaterdag 12 – 16 uur en bij voorstellingen ook ’s avonds.

Meer info op de site van Architectuur Informatiecentrum Alkmaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.