P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid

Exposities

P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid

Door: Petra Starink | 24-07-2019

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert ter ere van de 80ste verjaardag van Peter Struycken een 3D schildering van het kunstpaviljoen Hedge House en een solotentoonstelling in het Koetshuis. Struycken is een pionier van de digitale kunst. Sinds 1968 gebruikt hij de computer in het ontwerpproces. hij onderzoekt kleur vanaf zijn vroege kunstenaarschap.

Transformatie Hedge House

De transformatie bestaat uit een schildering van alle vloeren, muren en het plafond. De rode, zwarte en witte kleurvlakken veranderen de ervaring van de bestaande architectuur van Wiel Arets, architect van het Hedge House. Het ontwerp voor de transformatie maakte Struycken in 2005 voor de tentoonstelling A Guest + a Host = a Ghost bij buitenplaats Kasteel Wijlre. Niet eerder realiseerde Struycken een schildering van deze omvang en gaf het Hedge House ruimte aan een totaalkunstwerk.

Kleurruimte Peter Struycken

In het Koetshuis van de buitenplaats kunnen bezoekers een driedimensionale kleurruimte van Struycken in de vorm van jacquard geweven gordijnen rondom in de eetkamer bewonderen. De tentoonstelling presenteert de pionier Struycken die vanaf 1969 een computer gebruikte om kunst te maken en programma’s ontwikkelde waarmee hij vanaf de jaren 80 driedimensionale kleurruimtes genereerde en dynamische lichtwerken in architectuur. De tentoonstelling toont zijn eerste computerwerken als LINE uit 1977 en VARA uit 1989 en zijn meest recente werk.

Relaties tussen kleuren

Struycken maakt werk in de traditie van de geometrische-abstractie toegesneden op wetmatigheden en systematiek. Hij onderzoekt enerzijds visueel de relatie tussen kleuren. Anderzijds gebruikt hij algoritmes voor de verandering van plaats van kleur in ruimte en tijd. Zijn kunst oogt van geometrisch abstract tot hallucinerend ruimtelijk en levert associaties op met fenomenen uit de natuur door de overeenkomst in visuele variatie.

Postzegel met Beatrix

Het werk van Struycken bestaat uit schilderijen, tekeningen, bewegend beeld, en veel toepassingen in architectuur, theater en muziek. Struycken ontwierp in 1981 de bekende postzegel met de beeltenis van toenmalig koningin Beatrix, opgebouwd uit talloze puntjes, van gelijke afmeting.

Samenwerking Groninger Museum

Buitenplaats Kasteel Wijlre gaat rondom het project een samenwerking aan met het Groninger Museum. Tot en met 9 juni 2020 tonen zij in het Coop Himmelb(l)au-paviljoen een werk dat Struycken speciaal voor deze ruimte maakte. Hiervoor ontwikkelde hij op basis van de compositie …explosante fixe… (1971/93) van de Franse componist Pierre Boulez een ‘dynamisch kleurbeeld’ dat op vijf grote schermen geprojecteerd wordt.

Tentoonstelling P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid.
Tot en met 10 november 2019
Van donderdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Kasteel Wijlre, Kerkpad, Wijlre

Beeld: Kasteel Wijlre, Peter Cox, Erik en Petra Hesmerg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.