Richard Hutten-Zit!

Exposities

Richard Hutten-Zit!

Door: Petra Starink | 01-03-2018

Het Gemeentemuseum in Den Haag toont van 10 maart tot en met 19 augustus de tentoonstelling Richard Hutten – Zit! Naast ontwerpen verzamelt ontwerper Richard Hutten ook stoelen en inmiddels bestaat zijn verzameling uit meer dan 100 zitobjecten, van designklassiekers tot afstudeerwerken. Op de tentoonstelling wordt Huttens persoonlijke collectie aangevuld met stoelen van zijn eigen hand zoals de Berlage stoel die gebaseerd is op de salonstoel van de architect H.P. Berlage.

Droog Design

Vanaf zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven koopt Richard Hutten bijzondere exemplaren of ruilt met andere ontwerpers zoals met Tejo Remy van Droog Design. Op de tentoonstelling Zit presenteert Richard Hutten stoelen die er volgens de ontwerper toe doen. Alle zitobjecten zijn afkomstig uit zijn privé collectie.

Layers Cloud Chair

Hoogtepunten zijn de 250 kilo zware Layers Cloud Chair die is opgebouwd uit 545 lagen CNC-gesneden meubelstof, de Juno Chair die Hutten heeft gekregen van ontwerper James Irvine vlak voor diens dood, een afstudeerwerk van de inmiddels toonaangevende Nederlandse ontwerper Wieki Somers en nooit eerder getoonde prototypes en schaalmodellen uit Huttens eigen archief. De tentoonstelling is gericht op de rol die de stoelen spelen in Huttens leven en werk. Buiten het materiaal, de techniek en de afmetingen vertellen de getoonde zitobjecten iets over Huttens fascinaties, ambities en voorkeuren.

Richard Hutten

Richard Hutten (1967) studeert in 1991 af aan de Design Academy in Eindhoven. In hetzelfde jaar start hij zijn designstudio in Rotterdam. Na zijn afstuderen raakt hij betrokken bij het dan net opgerichte label Droog Design. Naast zijn werk voor Droog Design is hij actief als creatief directeur bij Gispen en als vormgever voor meubelfabrikanten als Moooi, Moroso en Kvadrat. Zijn werk is aangekocht door ruim 50 vooraanstaande musea wereldwijd en hij heeft enkele bijzondere opdrachten uitgevoerd, waaronder een bureau voor toenmalig koningin Beatrix en stoelen voor de gasten van het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Table Chair

In 1992 breekt hij internationaal door met de no-nonsense Table Chair, het eerste object uit de serie No Sign of Design. Later volgt onder meer een tafelbank in de vorm van een Latijns kruis (The Cross), kinderstoel Bronto, de Zuiderzee-stoel en een serie Berlage-zitmeubels die hij speciaal heeft ontworpen voor het grand café van het Gemeentemuseum.

De tentoonstelling Zit! is te zien vanaf 10 maart tot en met 19  augustus 2018
Locatie: Gemeentemuseum
Stadhouderslaan 41, Den Haag

ArchitectuurNL nummer 2/2018 verschijnt 17 april. Hierin staat een uitgebreid artikel over de tentoonstelling Zit! geschreven door Jeroen Junte.

Fotografie: Gemeentemuseum Den Haag

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.