Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!

Exposities, Nieuws

Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!

Door: Jacqueline Knudsen | 08-03-2017

Het Rietveld Schröderhuis staat centraal in de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! die op 4 maart opende in het Centraal Museum in Utrecht. De expositie schetst de context waarbinnen Rietveld tot zijn ontwerp voor het iconische huis kwam: Utrecht in de jaren 20. In die periode ontwierp hij het huis en behoorde hij tot groep rondom het tijdschrift De Stijl. Zo maakt de bezoeker kennis met zijn familie, met zijn vrienden en kennissen in Utrecht, en met kunstenaars en architecten in en buiten De Stijlgroep, waarmee bij contacten had.

Truus Schröder, vrijdenker

De relatie met Truus Schröder-Schräder en haar ideeën over wonen, opvoeden en leven krijgen uitgebreid aandacht. Ook haar ervaringen van het wonen in het Rietveld Schröderhuis (ze woonde er tot haar dood in 1985) en de veranderingen die zij in 60 jaar aan het huis liet aanbrengen, komen aan bod. In meubels, foto’s, tekeningen, brieven en schetsen worden haar ervaringen in het huis tot leven gebracht. “Het neemt veel van je maar geeft ook veel. Het kan je leven vullen en verrijken”, schreef Schöder over haar huis.

Een audiotour bij de tentoonstelling laat Gerrit Rietveld en Truus Schröder zelf aan het woord. Zo horen we dat Rietveld over Schröder zei dat zij veel meer en vernieuwender ideeën had dan hijzelf over wonen. Hij paste haar ideeën toe in zijn werk. Het ontwerp van het Rietveld Schröderhuis wordt wel  aan hen beiden toegeschreven.

Rietveld Schröderhuis

Met de realisatie van het Rietveld Schröderhuis was de ontwikkeling van Gerrit Rietveld van meubelmaker via diverse interieurontwerpen tot architect een feit. Rietveld maakte de idealen van De Stijl, waar hij in 1919 lid van werd, ruimtelijk zichtbaar. Dat deed hij in meubels, verlichtingsarmaturen en in het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht, het eerste huis dat gebouwd is volgens de principes van De Stijl. Het huis kreeg internationaal aandacht in de pers en is wereldberoemd. Nog steeds is het huis een inspiratiebron voor architecten en kunstenaars over de hele wereld.

Werkplaats De Liefdesklus

De tentoonstelling is thematisch ingericht in de stallen van het museum. Aan het einde is een interactieve werkplaats. In een houten model van het Rietveld Schröderhuis maakt  beeldend kunstenaar David Bade (Curaçao 1970) met bezoekers een kunstwerk. Hij beschouwt het Rietveld Schröderhuis als een ‘liefdesklus’ en nodigt bezoekers uit om vorm te geven aan hun eigen liefdesklus en zo een bijdrage te leveren aan dit kunstwerk. Het kunstwerk moet op 11 juni klaar zijn, de laatste dag van de expositie.

Essentie

In de Nicolaïkerk naast het Centraal Museum is t/m 12 maart de expositie Essentie te zien met abstract geometrisch werk van ruim 60 hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het is een ode aan ‘De Stijl’. Daarnaast toont MidMod-Design een selectie authentieke Rietveld-meubelen, waarvan er enkele niet eerder zijn gepresenteerd.

100 jaar De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de revolutionaire kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het Centraal Museum – beheerder van 3 Rietveldhuizen in Utrecht en van het Rietveld Schröder archief – viert dit jaar met deze tentoonstelling en in activiteiten rond het huis. Het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht is heel 2017 ook geopend op vrijdagavond tot 21 uur.

Locatie: Centraal Museum, Agnietenstraat Utrecht
Duur: 4 maart tot en met 11 juni 2017
Openingstijden: di t/m zo 11-17 uur, elke 1e donderdag vd maand tot 21 uur

Tekst en fotografie Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.