Samenwerking Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra

Exposities

Samenwerking Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra

Door: Petra Starink | 28-02-2019

Museum De Lakenhal gaat een langdurige samenwerking aan met Claudy Jongstra. Zij maakt een ontwerp voor het Nieuw Leids Laken#4 en in het najaar van 2020 is er een solotentoonstelling van haar te zien in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het museum.

Ontwerpers Leids Laken

In Leiden werd 7 eeuwen lang Leids Laken gemaakt. Museum De Lakenhal blaast het oude ambacht van de wollen stoffen nieuw leven in door hedendaagse ontwerpers stoffen te laten maken op basis van oude ambachten en nieuwe technieken.

In de periode tot 2019 is aan hedendaagse kunstenaars/ontwerpers opdracht gegeven om een gloednieuwe wollen stof te ontwikkelen die het oude keurmerk ‘Leids Laken’ kan dragen. De ontwerpers kregen onbeperkt toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum. Claudy Jongstra is uitgekozen om een stofontwerp te maken. De stof wordt vanaf de heropening van het museum half juni 2019 per strekkende  meter verkocht in de museumwinkel. Eerdere ontwerpers voor het Leids Laken waren Christie van der Haak, Mae Engelgeer en Edwin Oudshoorn.

Solotentoonstelling in nieuwe zalen

In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van Claudy Jongstra, in samenwerking met curator Suzanne Oxenaar. De nieuwe tentoonstellingszalen van het museum bieden, door hun moderne architectuur, ruime afmetingen en fraaie lichtval een optimale context voor de presentatie van de hedendaagse werken van Jongstra.

Schilderen met wol

De grootschalige kunstwerken van Claudy Jongstra zijn ‘geschilderd’ met wol. Jongstra is fundamenteel gedreven door de ontwikkeling van kleur door de eeuwen heen, die onlosmakelijk verbonden is met haar artistieke ontwikkeling. Zij heeft een uitzonderlijk vocabulaire ontwikkeld met natuurlijke kleuren, wol en zijde als materiaal. In de tentoonstelling in Museum De Lakenhal wordt een unieke verbinding gelegd tussen zeven eeuwen Leidse lakennijverheid en de sculpturale werken van Claudy Jongstra.

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (1963) is afgestudeerd aan de kunstacademie van Utrecht en heeft sinds 1994 het oude ambacht meester gemaakt van het maken van wol en vilt. De aandacht voor de evolutie van kleur en materiaal is terug te vinden in al haar werk. Werk van Claudy Jongstra is opgenomen in collecties van o.a. het Stedelijk Museum, V&A Museum in Londen, en het MoMA in New York. Op 28 maart 2019 wordt Claudy Jongstra geïnaugureerd tot lid van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is sinds oktober 2016 gesloten. De restauratie & uitbreiding van het museum is in handen van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Julian Harrap Architects. Museum De Lakenhal opent naar verwachting medio 2019 haar deuren.

Fotografie: Heleen Haijtema

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.