Solotentoonstelling Daan Roosegaarde in Groninger Museum

Exposities

Solotentoonstelling Daan Roosegaarde in Groninger Museum

Door: Petra Starink | 05-03-2019

Presence, het eerste grote museale soloproject van Daan Roosegaarde is vanaf 22 juni te zien in het Groninger Museum. Presence is een lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert en nodigt uit tot interactie met het publiek.

Levend lab

Presence is een 800 m2 groot levend lab. De installatie die speciaal gemaakt is voor het Groninger Museum  bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker diverse perspectiefwisselingen ondergaat van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken, observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Klimaatverandering

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde.

Interactiviteit speelt grote rol

Roosegaarde: “Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.” Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren ’60 en ’70. Hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. Waar deze kunstenaars het landschap tot onderdeel van hun werk maakten, zet Roosegaarde een nieuwe stap en brengt zijn werk voor het eerst binnen de muren van een museum. Presence is ontwikkeld in samenwerking met curatoren Sue-an van der Zijpp en Mark Wilson.

Boek

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de monografie Daan Roosegaarde en . bevat bijdragen van Nico Daswani van World Economic Forum, Fumio Nanjo van Mori Art Center Tokyo, Carol Becker van Columbia University New York en Daan Roosegaarde.
Het boek is hier te bestellen.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte, waarin social-design, kunst en (bio)technologie samenkomen. Bekende projecten zijn Waterlicht, Smog Free Tower, Icoon Afsluitdijk

Tentoonstelling Presence

De tentoonstelling Presence is te zien vanaf 22 juni 2019 tot 12 januari 2020
Groninger Museum
Museumeiland 1, Groningen

Foto: Presence- Studio Roosegaarde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.