Solotentoonstelling Studio Drift

Exposities

Solotentoonstelling Studio Drift

Door: Petra Starink | 07-03-2018

Het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, de oprichters van Studio Drift presenteren hun eerste solotentoonstelling Coded Nature in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vanaf 25 april t/m 26 augustus zijn naast de vroege ontwerpen nog nooit vertoonde werken te zien van het duo. Op de tentoonstelling Coded Nature zullen nieuwe werken te zien zijn waaronder Drifter, een zwevend blok beton van 4 bij 2 meter dat op de Armory Show in New York in 2017 veel aandacht kreeg. De film Drifters (2016) en de installatie Elementism (2018) worden voor het eerst getoond. In totaal omvat de tentoonstelling acht zaalvullende installaties van Studio Drift, alsmede aan aantal films.

Betekenis van natuurlijke processen

Het werk van Studio Drift neemt een geheel eigen plaats in. Het beweegt zich tussen disciplines als tech art, performance en biodesign. Gordijn en Nauta snijden actuele thema’s aan als duurzaamheid, de betekenis van natuurlijke processen en vraagstukken die met de toepassing van augmented reality ontstaan.

Studio Drift en fascinatie voor natuur en technologie

Hun eerste project, Fragile Future, een inmiddels iconische serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje als kern, bracht het duo internationale bekendheid.Het plaatsen van de paardenbloemzaden op de led’s is een zeer arbeidsintensief proces en te beschouwen als ‘slow design’. Fragile Future biedt een utopische blik op de toekomst van onze leefomgeving, waarin schijnbaar tegengestelde werelden gebruik maken van elkaars kwaliteiten om te overleven..

Betonnen elementen

In recente werken draait het vooral om het spanningsveld tussen de reële en virtuele wereld. In Concrete Storm (2017) krijgt de kijker via een speciale bril een augmented reality van bewegende hologrammen voorgeschoteld die een aanvulling zijn op een installatie van betonnen elementen. Het levert een nieuw soort werkelijkheid op, een ‘mixed reality’.

Installatie Drifter

De installatie Drifter uit 2017 kaart verschillende thema’s aan: wat doet het met de waarneming van de wereld om ons heen als dat wat zich nu als vanzelfsprekend aan ons voordoet. Is het laten zweven van een groot blok beton, zoals in deze installatie gebeurt, in de toekomst net zo vanzelfsprekend als de hedendaagse betonnen stedelijke omgeving die door Thomas More in 1516 in zijn boek Utopia als een toekomstdroom werd beschreven?

Zwevend blok beton

Een zwevend betonnen blok werd door Studio Drift opgevoerd in de film Drifters (2016, i.s.m. Sil van der Woerd), die in deze tentoonstelling voor het eerst te zien is. Drifter en Concrete Storm beleven in het Stedelijk hun Europese première.

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta

In 2007 werd Studio Drift opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Zij ontmoeten elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven. Hun fascinatie voor natuur, sciencefiction en technologie komt samen in hun site-specifieke installaties en interactieve sculpturen. Ze gaan vaak een samenwerking aan met wetenschappers, programmeurs, ingenieurs en andere specialisten. Hierbij dagen ze graag hun samenwerkingspartners uit om grenzen van de technologie te verkennen. Installaties van Studio Drift zijn over de hele wereld te zien. In Nederland is de lichtinstallatie Shylight te zien in het Rijksmuseum Amsterdam.

De tentoonstelling Coded nature is te zien van 25 april t/m 26 augustus in het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10.
Dagelijks: 10.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 22.00 uur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.