Baksteenarchitectuur steengoed en keibest

Exposities

Baksteenarchitectuur steengoed en keibest

Door: Petra Starink | 01-05-2016

Donderdag 12 mei wordt in Architectuurcentrum Rondeel in Deventer de tentoonstelling Steengoed-Keibest geopend door Hans Norel, voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost. Baksteenarchitectuur en vakmanschap staan centraal op deze tentoonstelling. Koen Mulder, architect en auteur van het boek ‘Zinderend oppervlak’ geeft op die avond een lezing over metselverband.

Baksteen belangrijkste bouwmateriaal

Baksteen vormt al eeuwenlang het belangrijkste bouwmateriaal van ons land. Nog steeds bepaalt baksteen het beeld van de architectuur in steden en dorpen. De tentoonstelling behandelt de historie van de baksteen, de kleiwinning, baksteenarchitectuur en de innovaties rond dit natuurproduct. Er wordt ook stilgestaan bij het ambacht van de metselaar.

Ontwikkeling van de baksteen

Adviseur Hans Magdelijns, zelfstandig adviseur voor kunst en cultuur en senior adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft de eerste lezing en hij gaat in op het ontstaan en de ontwikkeling van de baksteen en het baksteengebruik door de eeuwen heen.

Boek Zinderend Oppervlak

Architect en auteur Koen Mulder van het boek ‘Zinderend Oppervlak’ verzorgt de tweede lezing. Hij legt uit hoe het metselverband werkt. Dat lijkt een eenvoudige vraag, tot je het opvat als patroonkunst met een grote (strek) en een kleine (kop) steen. Dan wordt het oppervlak zelf ornament.

Bezoekersinformatie
Donderdag 12 mei 2016
Opening tentoonstelling 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c te Deventer
www.rondeeldeventer.nl

Foto: Koen Mulder

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.