Tentoonstelling architect Oeds de Leeuw Wieland

Exposities

Tentoonstelling architect Oeds de Leeuw Wieland

Door: Petra Starink | 20-06-2018

Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en Architectuurcentrum presenteert met Balken en Baksteen een tentoonstelling waarin plattelandsarchitect Oeds de Leeuw Wieland centraal staat. Hij ontwierp minstens 185 bouwwerken in Loppersum en omgeving. De tentoonstelling is de 4de in de serie Noordelijke Architecten Portretten.

Architect Oeds de Leeuw Wieland

Oeds de Leeuw Wieland is in 1839 geboren in Ureterp en gaat aan de slag als timmerman. In 1872 vestigt hij zich in Loppersum. Hij koopt Hotel het Gemeentehuis (nu: de Lopster Kroon). De burgemeester is degene die de aanbestedingen uitschrijft en de architect zit zo dicht bij het vuur. Vanaf 1885 worden steeds meer huizen en boerderijen aanbesteed en architect Wieland is inmiddels een bekende naam.

Actuele bouwstijlen

Hij realiseert het overgrote deel van zijn bouw-oeuvre in Loppersum en omgeving met 73 heren- en burgerhuizen, winkels en bakkerijen, 36 boerderijen, 13 villa’s, 8 cafés en hotels, 8 pastorieën, 8 schoolgebouwen en een zuivelfabriek. Het bouwkundig oeuvre van Wieland is veelzijdig. Hij maakt gebruik van de in zijn tijd ‘actuele’ bouwstijlen. Zijn werk kenmerkt zich door uitbundige versieringen: erkers, hoektorentjes, balustrades en verschillend gekleurde bakstenen.

Boerderijbouw

De tentoonstelling geeft een goed beeld van het leven en vooral de werken van deze architect, met daarnaast een beknopte geschiedenis van de boerderijbouw in Groningen. De bezoeker krijgt inzicht in de ingenieuze, eeuwenoude constructie die de – noodzakelijke – enorme overspanning van de kap van de schuur mogelijk maakt. Een flexibele en lichte constructie die ervoor zorgt dat de schuur bestand is tegen stormen en andere bedreigingen.

Tentoonstelling Balken en Baksteen

Balken en Baksteen, bouwen voor boeren over architect Oeds de Leeuw Wieland is te zien van 29 juni t/m 2 september in stationsgebouw Loppersum (kaartverkoop à 5 euro) en in de schuur van boerderij Oezingaweer in Loppersum. De tentoonstelling is geopend van donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden

Fotografie: Janna Bathoorn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.