Tentoonstelling architect Gerrit Nijhuis

Exposities

Tentoonstelling architect Gerrit Nijhuis

Door: Petra Starink | 28-03-2017

Op de tentoonstelling ‘Bouwen volgens de laatste mode: Verhoudingen & versieringen’ staat architect Gerrit Nijhuis (1860-1940) centraal, hij bouwde  tussen 1880 en 1920 veel in Groningen. Het karakteristieke Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen is één van zijn bekendste werken. Gerrit Nijhuis was in zijn tijd een modieus en dienstbaar architect, die goed naar zijn opdrachtgevers luisterde en steeds de laatste technische mogelijkheden wist te benutten.

Noordelijke architecten portretten

De organisatie van de tentoonstelling is in handen van De Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en architectuurcentrum en dit is de eerste van de in totaal 4 tentoonstellingen in de serie Noordelijke Architecten Portretten. De tentoonstelling is te zien van 7 april t/m 5 juni in de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde, deze voormalige Rijksluchtvaartschool is een icoon van ‘De Stijl’ (De RLS is mede ontworpen door Bart van der Leck), gelegen direct naast de luchthaven.

Na 100 jaar staan er nog steeds veel gebouwen van Gerrit Nijhuis overeind, een deel daarvan is inmiddels monument. Op de tentoonstelling is veel beeld te zien en sierlijke ontwerpen van Nijhuis’ hand. Nijhuis heeft veel in de stad Groningen gebouwd maar ook veel op het Hogeland en in de omgeving van Haren en Paterswolde.

Virtual reality

Op de tentoonstelling kunnen de bezoekers ook echt de ruimtelijkheid van de gebouwen ervaren door rond te dwalen met een virtual reality bril. Bezoekers worden verder uitgedaagd om de architect in jezelf te ontdekken door aan de slag te gaan met speklagen, hoekstenen, sierankers deuren en ramen.

Zwarte Hond

Speciaal voor deze tentoonstelling is een documentaire gemaakt over de hedendaagse, in zekere zin aan Nijhuis verwante architect Jurjen van der Meer van de Zwarte Hond. Hij wordt gevolgd in het tot stand komen van een ontwerp voor een dubbel winkelpand met daarboven appartementen in het hartje van de stad Groningen.

Bezoekersinformatie

Bouwen volgende de laatste mode: verhoudingen & versieringen
Van 7 april t/m 5 juni 2017
Donderdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Adres: Burgemeester J.G. Legroweg 45B, Eelde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.