Tentoonstelling architect Jan Sterenberg

Tentoonstelling architect Jan Sterenberg

Exposities
Door: Petra Starink | 14-03-2018

In de serie Noordelijke  Architectenportretten is in Museum Klooster ter Apel een tentoonstelling te zien over architect en stedenbouwer Jan Sterenberg. De architect liet in de periode 1951-1983 in Nederland zijn sporen na met seriematige woningbouw in een sobere, functionele architectuur. Hij is bijvoorbeeld de uitvinder van het woonerf.

Architect Jan Sterenberg

Jan Sterenberg bouwde eerst in Emmen (vooral Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer woningbouwprojecten in Den Bosch, Apeldoorn, Zoetermeer, Lelystad en de Bijlmermeer. Sterenberg profiteerde van de bouwexplosie eind jaren ’60. Vanuit het kleine kantoor in Ter Apel groeide in de jaren ’70 zijn bureau met 120 mensen in dienst razendsnel uit tot een groot, landelijk bekend architecten- en ingenieursbureau.

Ontwikkeling van woonwijken

In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit door open te staan voor de wensen van de toekomstige bewoners. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt. De grondfilosofie van het bureau was en bleef: het respect voor de mens die moet wonen is de maatstaf.

Museum Klooster Ter Apel

Tussen 1977 en 1993 was Sterenberg hoogleraar Seriematige woningbouw aan de T.H. in Delft. Na de teloorgang van het bureau in 1983 en zijn benoeming tot hoogleraar heeft hij zich ingezet voor Museum Klooster Ter Apel. Jan Sterenberg overleed in 2000.

Tentoonstelling

De organisatie van de tentoonstelling is in handen van De Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en architectuurcentrum en dit is de derde van de in totaal 4 tentoonstellingen in de serie Noordelijke Architecten Portretten.

De tentoonstelling is t zien van 1 april t/m 24 juni 2018
Museum Klooster ter Apel
Boslaan 3,  Ter Apel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.