Tentoonstelling SONIC | Architecture Album Artwork

Exposities

Tentoonstelling SONIC | Architecture Album Artwork

Door: Petra Starink | 20-07-2021

Op de tentoonstelling SONIC | Architecture Album Artwork zijn vanaf 22 juli tot en met 19 september meer dan 400 platenhoezen te zien waarop de stad of een gebouw het beeld bepalen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door OMI en Paul Groenendijk.

Iconische hoesontwerpen

De skyline en stadsplattegronden, bruggen en brutalistische gebouwen, ze zijn regelmatig te vinden op hoezen van uiteenlopende artiesten. De stad is een grote inspiratiebron voor muzikanten, maar ook voor hoesontwerpers. Air, Beastie Boys, The Jam, Led Zeppelin, Nas, Pink Floyd, The Streets, Wilco en Yes hebben iconische hoesontwerpen waarin steden en gebouwen een prominente rol spelen.

New York

De moderne stad en het stadsleven zijn vaak het onderwerp van een platenhoes. Zoals Berlijn, Eindhoven, Londen, Parijs, Pyongyang, Rijswijk en Sydney. New York is de onbetwiste koploper, met de skyline en de Brooklyn Bridge als terugkerend beeld. Fotomontages, tekeningen en collages van New York bieden een beeld van de stad, met onverwachte perspectieven op de architectuur. Het Nederlandse equivalent is Rotterdam; kerkkoren en rockbands vinden hun weg door de hedendaagse stad.

Uitklaphoezen

De variatie aan thema’s is groot, net zoals de diversiteit in het ontwerp van de platenhoes. Klassiekers zijn de (uitklap)hoezen van het Londense Hipgnosis, eigenzinnige en innovatieve ontwerpen. Op de hoes van Quatermass vliegen er pterodactyls tussen de glasfaçades van kantoren en op Animals van Pink Floyd hangt een opblaasvarken boven Battery Power Station. Artiesten ontwerpen soms ook hun eigen hoes, zoals het Berlijnse Ceeys die met hun hoezen een hommage brengen aan de Oost-Duitse plattenbau en Alex Turner (Artic Monkeys) die zelf een maquette ontwierp voor de hoes van Tranquility Base Hotel & Casino, geïnspireerd op de film 2001: A Space Odyssey.

Boek

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek ‘SONIC Architecture’ van auteur Paul Groenendijk. Het boek biedt een uitgebreid overzicht van de mooiste, vreemdste en meest bijzondere architectuurhoezen en is voor € 24,95 verkrijgbaar bij OMI.

Openingstijden
Locatie: OMI, Schietbaanstraat 21,Rotterdam
Tijden: Do – Vrij 13:00 – 18:00 | Za – Zo 13:00 -17:00

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.