Terugkeer collectieve architectuur in Amsterdam

Exposities

Terugkeer collectieve architectuur in Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-01-2019

Bij Architectuurcentrum Amsterdam is vanaf 11 januari 2019 de tentoonstelling Collective Comeback te zien, over collectief wonen en bouwen in Amsterdam. Net zoals in de periode 1965-1985, waar architecten op grote schaal gedeelde ruimten en voorzieningen ontwierpen, focussen de architecten van vandaag weer op collectiviteit.  Met maquettes, tekeningen, foto’s en films van iconische gebouwen, spiegelt Collective Comeback de collectieve architectuur van toen aan die van nu.

Opening met Herman Hertzberger

Op vrijdag 11 januari 2019 vindt om 17.00 uur de officiële opening plaats met Herman Hertzberger. In een vraaggesprek met directeur Yvonne Franquinet kijkt Herman terug naar de idealen van collectiviteit uit de jaren ’65-’85 en vergelijkt deze met de nieuwe idealen en ontwerpen van nu.

De wederopbouw

Na de wederopbouw vindt er een omslag plaats in de architectuur. De welvaart neemt toe, de woningnood neemt af en de architect kan zich richten op comfort en kwaliteit. Ontwerpers zetten hun zinnen op collectieve architectuur. De projecten in de tentoonstelling tonen de innovatieve aard van dit nieuwe bouwideaal, zoals de nadruk op ontmoeting in Herman Hertzbergers Drie Hoven en het betrekken van bewoners bij het ontwerpproces van het Bickerseiland.

Collectieve architectuur actueel

Nu is collective architectuur opnieuw actueel. Compacte woningen met gedeelde voorzieningen bieden een verlichting in een verdichtend en verduurzamend Amsterdam. Steeds meer mensen  wonen buiten het klassieke gezinsverband. Voor hen biedt collectieve architectuur een betaalbaar middel. Niet alleen nieuwe concepten van samenwonen, zoals het friends-wonen, maar ook nieuwe vormen van collectief opdrachtgeverschap rukken op.

Tentoonstelling Collective Comeback

De tentoonstelling Collective Comeback is te zien in Arcam Architectuurcentrum Amsterdam van 11 januari 2019 tot en met 23 juni 2019.
Prins Hendrikkade 600

Foto: Studentenhuis Weesperstraat, Amsterdam (1959-1966). Herman Hertzberger, Tjakko Hazewinkel, Henk Dicke. © Herman Hertzberger

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.