Theo van Doesburg expositie in Brussel

Exposities

Theo van Doesburg expositie in Brussel

Door: Jacqueline Knudsen | 23-02-2016

Reis met kunstenaar Theo van Doesburg naar het begin van de 20e eeuw en snuif de revolutionaire sfeer op van de avant-garde in deze tentoonstelling Theo van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie, die opent op 26 februari 2016 in Bozar in Brussel. Deze tentoonstelling belicht het veelzijdige oeuvre van Theo van Doesburg, de spilfiguur van De Stijl. Het multidisciplinaire oeuvre van deze artistieke geestverwant van Piet Mondriaan wordt gepresenteerd in de context van de belangrijkste internationale kunststromingen waar hij bij betrokken was.

De Stijl, Bauhaus, dada

Volgens Gladys C. Fabre, curator van de tentoonstelling, was Theo van Doesburg (Utrecht 1883 – Davos 1931) telkens de juiste man op de juiste plaats. Tijdens de oorlog zat hij in het neutrale Nederland waar in 1917 in Leiden De Stijl het licht zag. Tijdens een verblijf in Parijs in 1920 linkte hij zich aan het internationale kunstcollectief La Section d’Or (Archipenko, Marthes Donas, Gleizes….). Datzelfde jaar raakte hij in Berlijn geïntrigeerd door het grafische werk en de films van de Dadaïsten Viking Eggeling en Hans Richter. In 1921 verhuisde hij naar Weimar waar het Bauhaus op dat moment furore maakte. Van Doesburg infiltreerde de Bauhaus-beweging en stak de studenten en leerkrachten aan met zijn radicale ideeën, niet geheel tot de zin van stichter Walter Gropius. Tijdens het Congres van Progressieve Artiesten in Dusseldorf (mei 1922) kwam hij in contact met Russische Constructivist El Lissitzky, de Hongaarse kunstenaar Moholy-Nagy en de Belgische schilder Karel Maes. Vanaf 1923 vestigde hij zich in Frankrijk, waar hij in 1930 het kunstcollectief Art Concret oprichtte, dat enkele maanden voor zijn overlijden vervelde tot Abstraction Création (1931-1936).

Kruisbestuiving

De caleidoscopische tentoonstelling presenteert Theo van Doesburg als een visionaire kunstenaar en fascinerende persoonlijkheid. Alle facetten van zijn multidisciplinaire oeuvre komen aan bod. De focus ligt daarnaast ook op de creatieve dynamiek die heerste tussen de verschillende kunstenaars van de avant-garde en de kruisbestuiving tussen de diverse disciplines die hieruit voortsproot. De bezoeker ontdekt zo’n 140 schilderijen, tekeningen, foto’s, tijdschriften, publicaties, meubels, maquettes en glasramen van Theo van Doesburg en zijn artistieke tijdgenoten.

Daniel Buren en OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Tegelijkertijd loopt er in Museum Bozar in Brussel nu al de tentoonstelling Daniel Buren. Een fresco en vanaf 4 maart een overzichtstentoonstelling Everything Architecture over het Brusselse bureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen, beide t/m 29 mei 2016

Locatie: Bozar /Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Data: 26 feb t/m 29 mei 2016
Openingsuren: di–zo 10–18 uur, donderdag 10–21 uur, gesloten op maandag

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.