Utrechtse Domtoren trots van de stad

Utrechtse Domtoren trots van de stad

Exposities
Door: Petra Starink | 16-06-2016

Domtoren UtrechtHet Centraal Museum Utrecht toont de wonderbaarlijke geschiedenis van de Domtoren. Van 25 juni tot en met 2 oktober is er een grote overzichtstentoonstelling te zien. Al zeven eeuwen is de Domtoren de trots van de Utrechters.

Bouwen van de toren

In de tentoonstelling wordt de geschiedenis van de Domtoren verteld van de middeleeuwen tot nu. Waarom werd de toren eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? Bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties in de tentoonstelling laten zien wat de toren in de loop der eeuwen allemaal heeft meegemaakt. Zo doorstond de Domtoren als één van de weinige grote gebouwen in Utrecht de immense storm van augustus 1674. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe dat mogelijk was. In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte ‘Time Lapse’ ontdek je binnen enkele minuten hoelang er over de toren is gebouwd, en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. In de tentoonstelling zal ook blijken dat er in al die eeuwen geen moeite gespaard is om deze ’trots van de stad’ overeind te houden.

Werkplaats

De tentoonstellingswerkplaats is ontwikkeld i.s.m. SETUP. Hier kun je met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe ‘Dom’ je eigenlijk bent. Er is een speciale route voor families en je kunt stemmen op je favoriete muzieknummer. Tijdens het slotweekend van de tentoonstelling worden de meest aangevraagde nummers op het carillon van de Domtoren gespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig.

Meer info via www.centraalmuseum.nl

Foto: Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk ca 1829. Jan Hendrik Verheyen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.