Utrechtse kerken in miniatuur

Exposities

Utrechtse kerken in miniatuur

Door: Petra Starink | 14-06-2016

Joris Engelbregt en Jan Terlingen hebben 8 reconstructiemodellen gemaakt van verschillende kerken in Utrecht. Alle maquettes zijn zo ontwikkeld dat de architectonische veranderingen die de gebouwen hebben doorgemaakt goed te zien zijn. Van 29 juni tot en met 10 september zijn ze te bewonderen  in het Museum Catharijneconcent in Utrecht.

Grondig historisch onderzoek

In de middeleeuwen stonden er in Utrecht tientallen grote en kleine kerken en kloosters. Veel ervan zijn tijdens de Reformatie en de storm van 1674 helemaal of deels verloren gegaan. Het ging Jan en Joris aan het hart dat er van de glorieuze kerkenstad nog maar weinig over is en in 1971 zijn ze gestart met het vervaardigen van reconstructiemodellen. Voor het maken van elk model, hebben ze grondig onderzoek gedaan naar historische afbeeldingen, opgravingsresultaten en publicaties in boeken en tijdschriften. Het eerste model van hun hand is  een reconstructie van de Domkerk. Daarna hebben ze nog zestien andere modellen van Utrechtse en Europese kerken gemaakt.

Reconstructiemodellen

De 8 reconstructiemodellen van Joris Engelbregt en Jan Terlingen zijn in de Utrechtzaal van het museum opgesteld.  De bezoeker wordt via de  mulitmediatour die speciaal voor deze gelegenheid is ontwikkeld door de modelbouwers meegevoerd langs de historie van de gebouwen en de totstandkoming van de modellen. Na het bezoek aan het museum is er de mogelijkheid om de kerken in het echt te bekijken.

Kerken in de zomer geopend

In het kader van het cultuurhistorische project ‘Kerken Kijken Utrecht’ zijn de binnenstadskerken in Utrecht de hele zomer geopend. Geïnteresseerden kunnen in de kerken terecht om de architectuur, de bouwgeschiedenis en de kunstschatten te bewonderen.
Meer info via www.kerkenkijken.nl

Beeld: Catharijneconvent

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.