Van Thonet tot Dutch Design

Exposities

Van Thonet tot Dutch Design

Door: Petra Starink | 29-07-2020

Op de tentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design laat het Stedelijk Museum Amsterdam een ruime selectie van de collectie vormgeving zien. Meer dan 300 items zijn in de afgelopen 125 jaar actueel en baanbrekend geweest. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 maart 2021.

Van Thonet naar Piet Hein Eek

Er is werk te zien van bekende en baanbrekende ontwerpers als Michael Thonet, Gerrit Rietveld, Charlotte Perriand, Verner Panton, Ettore Sottsass, Hella Jongerius, Marcel Wanders en Patrick Jouin. Soms is er gekozen voor de juist minder bekende stukken van hun hand.

Vrouwelijke ontwerpers

Op deze tentoonstelling is ook het werk van vrouwelijke ontwerpers te zien. Bijvoorbeeld het grafisch werk van Bertha Bake, een stoel van Charlotte Perriand uit de jaren 50, een hobbelpaard van Gloria Caranica en een bank met bijbehorende tafel van de Deense ontwerpster Nanna Ditzel te zien.

Speelgoed en kindermeubilair

In 1965 besteedde het Stedelijk in de tentoonstelling Kinderspel voor het eerst uitgebreid aandacht aan speelgoed en kindermeubilair. In de tentoonstelling is één grote zaal gewijd aan ontwerpen voor kinderen, van onder meer Charles & Ray Eames, Victor Vasarely, Enzo Mari en Ineke Hans.

Duurzaam materiaalgebruik

De tentoonstelling eindigt met hedendaagse thema’s, zoals duurzaamheid, inclusie en democratisering van design. De Sloophoutkast van Piet Hein Eek uit 1990, een vroeg voorbeeld van duurzaam materiaalgebruik, is inmiddels een design-klassieker geworden. Het open design van Jesse Howard is zeer democratisch: hij stelt (digitale) bestanden ter beschikking zodat je zelf met materialen van de bouwmarkt huishoudelijke apparaten kunt maken

De tentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design is te zien t/m 21 maart 2021 in het Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten die georganiseerd worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.