Vormen van Aldo Bakker

Exposities

Vormen van Aldo Bakker

Door: Petra Starink | 20-04-2016

De vorm, dat is waar het bij ontwerper Aldo Bakker allemaal begint. Vanaf 1 mei is er in het CID-centrum voor innovatie en design in Grand Hornu in België een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Bij de opening wordt het boek Aldo Bakker gepresenteerd.

Tentoonstelling PAUSE

Met de tentoonstelling Aldo Bakker. PAUSE presenteert het CID voor de eerste keer een overzicht van bijna drie decennia onderzoek en ontwikkeling. Aldo Bakker’s unieke en arbeidsintensieve werkproces heeft een reeks intrigerende objecten opgeleverd. Aldo Bakker is bekend door zijn experimentele vormen die de grenzen tussen beeldende kunst en design doen vervagen. Zijn internationale naam vestigde hij in 2010 met de Copper Collection, een serie alledaagse producten in een ongewone uitvoering in het materiaal koper. Het werk van Aldo is onder andere opgenomen in de collecties van het Victoria & Albert Museum, Londen, het Vitra Museum, Weil am Rhein, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Zijn ouders zijn de succesvolle ontwerpers Gijs Bakker en Emmy van Leersum. Zij maakten in de jaren zestig furore met hun enorme kragen en hoofdsieraden van aluminium. Aldo Bakker begon al op jonge leeftijd aan zijn eigen ontwerpstudio. Hij werkt vaak samen met ambachtslieden wiens vakkennis en materiaalgevoel bijdragen aan de karakteristieke signatuur van zijn werk.

De tentoonstelling Pause van Aldo Bakker is te zien van 1 mei tot en met 14 augustus 2016 in CID, Hornu, België.

Boek vol verrassende vormen

In het boek Aldo Bakker is het werk te vinden van de afgelopen 20 jaar. Aldo Bakker houdt zich niet aan de wetten van het traditionele design. Vertrouwde voorwerpen verrassende nieuwe vormen aan. Zijn ontwerpen verlangen een andere manier van kijken, denken en voelen. Hij verleidt de toeschouwer tot gebruik door afgewogen, vaak wulpse vormen en verleidelijke materialen. Zijn objecten in porselein, koper, hout of metaal nodigen uit om aan te raken, te onderzoeken en in gebruik te nemen, aldus auteur van het boek Hans den Hartog Jager. De inleiding van het boek is geschreven door designcriticus Alice Rawsthorn.

Aldo Bakker
Auteurs: Hans den Hartog Jager en Alice Rawsthorn
Nederlands, Engels, Frans
ISBN 978-94-6208-267-0
Design: Geoffrey Brusatto
Paperback, 24 x 28 cm, 192 pagina’s, geïllustreerd (100 kleur)
€34,95
Verschijningsdatum: 1 mei
In samenwerking met: Centre d’innovation et de design, Grand-Hornu, België met steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Uitgever: Nai010.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.