Werk 4 fotografen over Oostelijk Havengebied in Borneo Architectuur Centrum

Exposities

Werk 4 fotografen over Oostelijk Havengebied in Borneo Architectuur Centrum

Door: Petra Starink | 21-01-2020

In het Borneo Architectuur Centrum wordt vanaf 7 februari 2020 een foto-estafette gehouden van 4 fotografen die foto’s hebben gemaakt in het Oostelijk Havengebied. Het werk van Marcel van der Burg is als eerste te zien, daarna is het werk van Han Singels, Thijs Wolzak en Jeroen Musch te bewonderen. De tentoonstelling is van 7 februari t/m mei te zien.

Oostelijk Havengebied

Het Oostelijk Havengebied kent een roerige geschiedenis, nadat de havenactiviteiten in 1980 zijn beëindigd zijn de eilanden jarenlang door krakers en stadsnomaden bewoond geweest totdat het gebied vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw in stappen is ontwikkeld tot de bijzondere woonwijk die het nu is. Door de jaren heen hebben fotografen zich laten inspireren door de bijzondere sfeer op de eilanden en hebben dat op hun eigen manier weergegeven.

Marcel van der Burg

Fotograaf Marcel van der Burg toont als eerste kandidaat zijn fotowerk. Hij is opgeleid als fotograaf aan de Kunstacademie in Den Haag. Hij zal een serie foto’s tonen waaronder van Hotel Jakarta (ontwerp van SeARCH architecten) op het Java-eiland.

Han Singels

Han Singels is geboren in Indonesië en woont sinds 1968 in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag en aan de Rijksacademie in Amsterdam als grafisch ontwerper en fotograaf.  Han Singels exposeert het resultaat van een fotografisch verslag dat in 1974 begon.

Thijs Wolzak

Thijs Wolzak (1965) ziet zichzelf niet als architectuurfotograaf. Een kenmerkend aspect van zijn werk is dat ruimtelijkheid bijna tastbaar wordt; de kijker krijgt het idee zelf zo het beeld in te kunnen stappen.

 In het BAC zijn op manshoge lichtkasten enkele voorbeelden te zien van deze aanpak. Op de monitoren is een greep uit Wolzak’s archief te zien van wat hij in het OHG heeft gefotografeerd vanaf 1992, toen hij een studio in Loods 6 betrok en op het KNSM-eiland kwam wonen.

Jeroen Musch

Jeroen Musch is opgeleid als binnenhuisarchitect aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij vanaf het begin zijn passie voor het vormgeven van ruimte samenvoegde met zijn liefde voor fotografie en film. Hij ontmoette aan het begin van zijn carrière Adriaan Geuze, de bedenker van het stedenbouwkundig plan voor Borneo-Sporenburg. Hieruit is een langdurige en spannende werkvriendschap ontstaan. In de tentoonstelling onderzoekt Jeroen de relatie tussen zijn vroege werk in het Oostelijk Havengebied en zijn laatste werk.

De tentoonstelling wordt op 7 februari geopend met een lezing door Anita Blom over het cultureel erfgoed in het oostelijk Havengebied.

Bij de overdacht naar een andere fotograaf zal steeds een lezing worden georganiseerd.
6 maart: Han Singels
3 april: Thijs Wolzak
1 mei: Jeroen Musch

Het Borneo Architectuur Centrum is te vinden aan het R.J.H Fortuynplein 4, Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.