Winnaars Heerlen Rooftop Project

Winnaars Heerlen Rooftop Project

Exposities
Door: Petra Starink | 09-03-2020

Uit de 53 projecten die zijn ingezonden voor de ideeënprijsvraag Uit je Dak The Heerlen Rooftop Project zijn 3 winnaars gekozen. Zij ontvangen een geldprijs van 10.000 euro. De ontwerpen zijn vanaf 21 april t/m 23 augustus 2020 te zien in museum Schunck in Heerlen.

Internationale ideeënprijsvraag

In 2019 organiseerde Schunck de internationale ideeënprijsvraag om samen met de regio, experts en lokale gemeenschap de beweging op gang te krijgen om daken in de stad duurzaam en klimaatbestendig in te richten.

De 3 winnaars

Less Building, More People – A festival with a legacy door Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam).

De afgelopen jaren zijn veel winkelstraten in Europa getroffen door de detailhandel crisis. Lege, ongebruikte winkelvloeren transformeren tot groene ruimtes, opengesteld voor het publiek, lijkt een oplossing die het ontdekken waard is. De architecten stellen voor om in eerste instantie het dak van de H&M winkel van Heerlen te verwijderen en te vervangen door een openbare tuin. Het voorstel slaat twee vliegen in één klap: het geeft lege, maar niet-toegankelijke ruimte terug aan de inwoners van de stad en ondersteunt de klimaatagenda van Heerlen door die ruimte groen te maken. Bovendien zou het dakenlandschap van Heerlen met deze aanpak diverser worden. Een innovatief project met een richtinggevende strategie voor steden met vergelijkbare problemen.

World of Wonder door Giulia Azaria, Iñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam).

Originele festivalconcepten hebben de mogelijkheid om steden op de internationale agenda te zetten. World of Wonder stelt een festival van daken-installaties voor. Men wil een eilandengroep van follies, ofwel decoratie-architectuur, op het dak creëren, tijdelijke monumenten voor de verbeelding, droomachtige plaatsen van anderszijn die een beloning vormen voor de inspanning om op de daken te geraken. Het project ving aan als een festival van tijdelijke installaties, maar haar potentieel ligt in de mogelijkheid om paviljoens te produceren die blijvend zullen zijn. Door de jaren heen zou zo een eclectische, maar samenhangende verzameling droommachines het resultaat kunnen zijn, waarmee Heerlen tot dakenhoofdstad kan verworden.

Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Wat men ook op de daken van Heerlen wil programmeren, er zal altijd behoefte zijn aan ondersteunende structuren. Door de eenvoudige architectuur van de plantenkas over te nemen, stelt Create Your Own een uniforme, neutrale taal van grote eenvoud voor, geworteld in het nuttige. Dit project wil geen architectonisch statement afleggen, maar een infrastructuur aanbieden die gemakkelijk kan worden overgenomen door inwoners  die geïnteresseerd zijn in de dakenbeweging. Het is zelfs een intelligente strategie om de lokale bevolking uit te nodigen hun daken in gebruik te nemen en hun stad groener te maken.

Vakjury

De internationale vakjury bestond uit: Sonja Beeck, Frank Havermans, Cédric Libert, Peter Veenstra en Robert Thiemann. Zij werden gesteund door een zakelijke jury (zonder stemrecht) bestaand uit: Mathea Severeijns, Rocco Malherbe, Douwe Dijkstra, Kor Bonnema en Martijn Valk.

Rooftop festival in 2022

Na Uit je dak, volgt in 2022 het 1e Rooftop festival Op je dak ,ter verdere stimulering. In het vervolg zullen regelmatig Rooftop festivals plaatsvinden.

Beeld: Schunck Heerlen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.