Zwanikken’s Hybriden in de Electriciteitsfabriek

Exposities

Zwanikken’s Hybriden in de Electriciteitsfabriek

Door: Jacqueline Knudsen | 18-04-2017

De wonderlijke mechanische hybride sculpturen van kunstenaar Christiaan Zwanikken bevolken nu de imposante fabriekshal van de Electriciteitsfabriek in Den Haag.
Het werk van Zwanikken begeeft zich op de grens van kunst, wetenschap en technologie. Hij werkt met diverse media, robotica, biologie, computer, geur en aan installaties, geluidssculpturen, constructies en bouwwerken. Voor de fabriekshal heeft Zwanikken een compositie gemaakt van zijn werk uit de laatste 15 jaar. Een wondere wereld van geluid, geuren, rook, water, beweging en hybride wezens, half dier, half robot.

Aanrader: elke vrijdag en zaterdag om 19 uur vertelt kunstenaar Christiaan Zwanikken zelf over zijn achtergrond, inspiratiebronnen, motieven en visie.

Electriciteitsfabriek
Constant Rebecqueplein 20 Den Haag
t/m zondag 30 april 2017
Open vrij & zat: 14–21 uur, zon: 14-18 uur)
Op vrij & zaterdag om 19 uur licht Christiaan Zwanikken zijn werk toe.
Let op! 22 april vanaf 19 uur de Nacht van de Filosofie, alleen toegang met kaartje van de Nacht van de Filosofie.
Toegangsprijs: €7 (€5 CJP/Student/65+)

Hybriden

Al vanaf het moment dat de mens gebruik maakt van artistieke expressie om zijn gevoelens, verbazing en dromen te verbeelden creëert hij hybriden. In hybriden versmelten krachtige elementen uit natuur en techniek, verleden en toekomst, dier en mens, mythe en realiteit tot ideaalbeelden.
De industriële revolutie introduceerde de onuitputtelijke kracht van de machine waarmee de droom van de omnipotente hybride werkelijkheid leek te worden. Een belangrijk aspect raakte echter op de achtergrond: de sensibiliteit! Met als gevolg de verstoorde relatie tussen de mens en het ecosysteem aarde.
Waar is de gevoelige, mythische, zachte kant van hybriden gebleven? Waar de verbeeldingskracht waaruit deze miraculeuze objecten voortvloeiden? Is een andere, warmere relatie tussen mens, machine en dier denkbaar in plaats van de technologische en ethologische kilte die deze nu kenmerkt? Kan er een omgeving worden gecreëerd die de interactie tussen deze drie entiteiten stimuleert? De Zwanikken Fabriek biedt een antwoord op deze vragen.

Levengevend water

Van oudsher zijn tuinen laboratoria voor hybridisatie. Wetenschappers en ingenieurs schiepen de irrigatiesystemen die de lusttuinen van het oude Egypte, Andalusië en het Perzische Rijk van levengevend water voorzagen. Christiaan Zwanikken stelt deze oer-beweging van stromend water centraal in het landschap van zijn hybride creaties: omhuld door de geur van bloemen drijft een mechanische ezel onverstoorbaar het waterrad van een oude Andalusische noria aan. Het opgehaalde water activeert vervolgens een enorme fauna van hybriden die als een robotisch orkest de soundtrack voor deze installatie verzorgen…

Tekst en fotografie Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.