EYE Collectiecentrum in transparant gebouw

Nieuws

EYE Collectiecentrum in transparant gebouw

Door: Petra Starink | 08-09-2016

Op 16 september wordt het EYE Collectiecentrum in Amsterdam Noord geopend. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Het EYE collectiecentrum is de thuishaven voor de EYE collectie en een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek. Het gebouw is met zijn glazen pui ontworpen als een open en uitnodigend gebouw.

Het EYE Collectiecentrum biedt een duurzame oplossing voor de jarenlange problematiek rond de oude depots van EYE, die verspreid zaten over de stad. In het nieuwe Collectiecentrum zitten drie werkterreinen samen onder één dak: conservering, restauratie en onderzoek.

Laboratorium voor onderzoek

In de EYE Study op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te raadplegen. Het centrum zal functioneren als laboratorium voor onderzoek naar en hergebruik van de collectie, met een eigen Artists/Scholars-in-Residence programma. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen zal onder meer worden ingezet voor bijeenkomsten met filmmakers, persvoorstellingen en academische workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit ruim 40.000 films bestaat.

WAD Archief Depots B.V. is opdrachtgever en founding partner van het EYE Collectiecentrum. De inrichting van het Collectiecentrum is mogelijk gemaakt door bijdragen van het ministerie van OCW, Gispen en Stichting Dioraphte.

Minister Jet Bussemaker van OCW opent 16 september om 16.30 het EYE Collectiecentrum dat zich bevindt aan de Asterweg 26 in Amsterdam.

Foto: cepezed / Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.