Eyecatcher voor Eindhoven

Eyecatcher voor Eindhoven

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-11-2008

Op het viaduct Beukenlaan-Cederlaan wordt door de Gemeente Eindhoven een lichtnaald van 50 meter hoog ontwikkeld. De lichtnaald wordt voorzien van honderden LED modules die in alle kleuren en patronen aangestuurd kunnen worden.

De naald is ontworpen door Florentijn Vleugels Architect (FVA) in samenwerking met Benthem Crouwel Architects die ook het onderliggende viaduct hebben ontworpen. Een eerdere poging tot aanbesteding is ruim een jaar geleden gestrand. Nu lijkt de tijd er wel rijp voor. De naald zal eind november opnieuw Europees aanbesteed worden. Lichtstad Eindhoven krijgt een nieuw lichtkunstwerk.

De ontwikkelingen rond het viaduct zijn onderdeel van een omvattend plan om de belangrijke kruisingen van de ringweg en de tangenten van Eindhoven op te waarderen. Op elke kruising dient een lichtmast als oriëntatiepunt, analoog aan ’the six towers’ van Alessandro Mendini.

Constructie
De stalen mast van 40 meter splitst zich in vier staanders die geplaatst worden in de ‘kom’ van het viaduct. De rijweg gaat onder de mast door. De stalen structuur is een vloeiend doorlopend geheel zonder zichtbare naden. Vervuiling en onderhoud zijn hierdoor minimaal.

De koppeling tussen de staanders en de mast wordt gevormd door een samengesteld stalen element, dat is bekleed met kunststof composiet schaaldelen. Deze schaaldelen worden naadloos aan elkaar gelamineerd en gecoat met dezelfde coating als het staalwerk.

Licht
In de mast worden, volgens een random patroon dat naar boven toe verdicht, honderden LED modules opgenomen. De bekabeling bevindt zich binnenin de mast, de modules zijn van buitenaf te plaatsen en te vervangen. De modules worden aangestuurd met een besturingsysteem dat zich in de installatieruimte bevindt. De verlichting is hiermee volledig flexibel en kan naar ieders wens worden geprogrammeerd.

Het is erg belangrijk dat een random
patroon wordt gehandhaafd. Bij een regelmatig patroon zou uitval van een LED module direct opvallen, bij een random patroon is dit niet het geval. Aan de onderzijde van het koppelstuk bevindt zich een lichtbron die het wegdek verlicht. Op de top van de mast zal een obstructielicht geplaatst worden.

Projectgegevens
Opdrachtgever gemeente Eindhoven, Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer
Architect FVA Architectuur Vormgeving Productie i.s.m. Benthem Crouwel Architects
Constructeur Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs bv

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.