Faculteit Bouwkunde opent schatkamer

Faculteit Bouwkunde opent schatkamer

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-04-2008

De Faculteit Bouwkunde TU Delft heeft in het verre en recente verleden spraakmakende tentoonstellingen gemaakt en interessante verzamelingen aangelegd. Deze schatten willen ze opnieuw onder de aandacht brengen. De tentoonstelling ‘Architecture Collections – Past, Present & Future’ toont bijzondere maquettes die vanuit het onderwijs en onderzoek zijn vervaardigd, maar ook originele stoelen van verschillende architecten. Liesbeth van der Pol – DOK Architecten – zal de tentoonstelling openen.

Architecture Collections is ontstaan door de behoefte van de faculteit om het erfgoed te beheren, maar ook te ontsluiten en aan te vullen. Vanuit de wens om relaties met andere universiteiten, musea en culturele instellingen te versterken, stelt Architecture Collections haar collectie beschikbaar voor bruikleen. Een groot deel van de collectie van de faculteit is ontsloten in een database die via de nieuwe website inzichtelijk wordt. Deze site www.ac.tudelft.nl zal tijdens de opening worden gelanceerd.

Over de hele wereld
Begin jaren 80 werden de eerste tentoonstellingen gemaakt, deze werden niet alleen op de faculteit getoond, maar reisde de hele wereld over, onder andere naar de ‘Meet the Dutch Week’ in Washington en de Biënnale in Sao Paulo. Een recent voorbeeld van internationale uitleen zijn de Jean Prouvé maquettes die binnenkort worden opgenomen in de tentoonstelling in het The Museum of Modern Art in New York.

Tijdens de opening van Architecture Collections – past, present & future worden er 80 maquettes gepresenteerd die ontstaan zijn vanuit onderwijs en onderzoek. Tijdens de tentoonstelling zijn ondermeer vertegenwoordigt: 6 maquettes van het in het Sovjet-Unie verguisde werk van de Russische avant-garde architect Melnikov, waarvan 4 gebouwen nooit zijn gerealiseerd, maar ook maquettes van Jean Prouvé, Le Corbusier, Loos, Duiker en Frank Lloyd Wright.

Schaalmodellen
De faculteit bezit ook een bijzondere collectie van 80 schaalmodellen van Gerrit Rietveld, deze collectie heeft voorgaande jaren rondgereisd en zal voor een deel in de tentoonstelling worden opgenomen. Naast schaalmodellen zijn er originele stoelen uit de stoelencollectie van de faculteit te zien, waaronder stoelen van J.J.P. Oud, Prouvé, Gispen en Rietveld.

In de tentoonstellingvitrines is een deel van de Collectie Sluyterman te zien. Karel Sluyterman (1863-1931) wist als Delftse hoogleraar decoratieve kunst een omvangrijke collectie antieke voorwerpen (Jugendstil, Art Nouveau, Gouden Eeuw, Oriëntaals etc.) op te bouwen – zijn huis oogde als een museum.

Jarenlang heeft deze collectie verborgen gelegen in de kelders, daarna opgeslagen in het centrale depot en zal nu tijdens de tentoonstelling getoond worden in de vitrines van de faculteit. De gehele collectie zal tijdens de tentoonstelling ondersteund worden door een visuele presentatie en diverse publicaties

Informatie
Opening op 15 mei 2008 om 16.00 uur, Faculteit Bouwkunde TU Delft, Blokkenhal, Berlageweg 1, Delft.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.