Federatie blij met gebiedsgerichte monumentzorg

Federatie blij met gebiedsgerichte monumentzorg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-01-2009

De Federatie Welstand is enthousiast over de toekomstvisie van Minister Plasterk over de monumentenzorg. Plasterk wil de rol van burgers in de bescherming van monumenten vergroten, en hij wil de monumentenzorg nadrukkelijker betrekken bij de ruimtelijke kwaliteit: gebiedsgerichte Monumentenzorg.

Monumentale kwaliteit
De Federatie Welstand behartigt ondermeer de belangen van de gemeentelijke monumentencommissies in Nederland, de commissies die moeten beoordelen of bouwplannen geen aantasting vormen voor de monumentale kwaliteit van een gebouw. Vaak zijn de monumentencommissies samengevoegd met de welstandscommissies, die adviseren over de beeldkwaliteit van alle bouwplannen.

In een commentaar op Plasterks visie op de toekomst van de monumentenzorg, getiteld `Een lust, geen last’, schrijft de Federatie Welstand de koppeling van monumentenzorg aan ruimtelijke kwaliteit van harte te onderschrijven. Wel stelt de Federatie vast dat een overheid die beleidsambities opschrijft over de omgang met cultureel erfgoed, ook de plicht op zich laadt dat beleid zoveel mogelijk te handhaven.

De minister schrijft dat heldere formulering van beleid zal betekenen dat er minder toetsing en vergunningverlening nodig is; volgens de Federatie is er dan juist méér toetsing nodig om te garanderen dat er iets van het beleid terecht komt.

Regelgeving
Overigens zijn er veel partijen die graag hun steentje willen bijdragen aan het formuleren van ruimtelijk beleid, en dan bij de handhaving een stapje terug willen doen. Tegelijkertijd is op dit terrein de regelgeving erg in beweging (nieuwe wet Ruimtelijke Ordening, Omgevingsvergunning, Agenda Landschap etc.).

De Federatie Welstand pleit voor een Taskforce borging omgevingskwaliteit die dit hele stelsel zou moeten doorlichten en met voorstellen voor een goed doordacht systeem van checks en balances zou moeten komen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.