Feestelijke opening Campus Eemsdelta

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Feestelijke opening Campus Eemsdelta

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-06-2023

Onlangs werd Campus Eemsdelta feestelijk geopend. De in Appingedam gelegen campus biedt een thuisbasis aan 1.700 leerlingen en is ontworpen in opdracht van Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en ROC Noorderpoort. Het ontwerpteam De Unie Architecten + Felixx Landscape Architects and Planners tekenden voor het ontwerp dat 100% circulair is en onderdeel uitmaakt van de aardbevingsbestendigheidsopgave.

Campus Eemsdelta is een nieuwe schoolcampus in Appingedam, Groningen. Drie niveaus van het secundair onderwijs, praktijkonderwijs en een sportcluster zijn samengevoegd tot een enkele faciliteit bestaande uit verschillende gebouwen met een totale oppervlakte van 16.600 m2. Het eindresultaat is energieleverend, 100% circulair en maakt onderdeel uit van de aardbevingsbestendigheidsopgave.

Samen met de omliggende buitenruimte van 4 hectare vormen de gebouwen een integraal leerlandschap dat voldoet aan de onderwijsbehoeften van alle scholen en zorgt voor een natuurlijke interactie met de omgeving.

Natuurlijke leeromgeving

Maar de campus is meer dan een verzameling scholen voor 1700 leerlingen. Het is een katalysator voor sociale interactie en stimuleert ‘buitenleven’. Hiervoor zijn landschap, onderwijs en gebouw tot in detail met elkaar verweven. De radiale opzet maakt het mogelijk het groene landschap tot in het hart van het gebouw te laten doorlopen en voor elke school eigen groene buitenruimte op maat te realiseren.

De groene buitenruimtes van de scholen gaan door middel van heldere routing en overgangen vanzelfsprekend over in de openbare omringende parkstructuur. Deze is zo ontworpen dat ze aanhaakt op de kwaliteiten van het omringende landschap en deze versterkt. De bestaande waterpartij heeft een meer natuurlijke uitstraling gekregen, en grotere buffercapaciteit met een ecologische oever, wilde bloemen en grassen en een vogeleiland.

Meer over het landschap

Centrale hart

Alle gebouwen zijn gecentreerd rond een centraal hart dat fungeert als een hub, hoofdingang en ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Het landschap loopt door de gebouwen, waardoor de Eemsdeltacampus een transparant en uitnodigend complex wordt.

Het midden van de campus is een overdekte ruimte tussen de verschillende gebouwen. Op de begane grond fungeert deze ruimte als een dynamisch schoolplein dat aansluit op de ingangen en openbare functies van de afzonderlijke scholen. Op het dak ontstaat een stille tuin als studeerruimte en klaslokaal. De gedeelde patiotuin verbindt beide niveaus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.