Fietsbrug geïnspireerd op houten Botter

Nieuws

Fietsbrug geïnspireerd op houten Botter

Door: Petra Starink | 11-12-2014

Harderwijk is een nieuwe fietsbrug rijker. De houten tuibrug heeft een lengte van 78 meter en een vrije overspanning van 50 meter. Het ontwerp is tot stand gekomen in een team van van ZJA Zwarts & Jansma Architects, Heijmans en Wijma. De gemeente Harderwijk wilde een echte blikvanger voor het ontwerp van deze fietsbrug over Rijksweg A28. In het ontwerp komt het maritieme verleden van de vissersplaats terug.

Verwijzing naar visserschip de Botter

Het uitgangspunt voor het ontwerp van ZJA is het oude visserschip de Botter, die gebruikt werd op de Zuiderzee. De schuinstaande houten masten en asymmetrische tuien zijn een verwijzing naar het silhouet van de Botter. De sfeer is terug te vinden in de houten brugdelen die in nauwe constructie nauw verwant zijn met de houten sluisdeuren.

De reling op het brugdek bestaat uit een thermisch verzinkte stalen profiel met spijlen voor een maximale transparantie. In de reling is een led verlichting toegepast die het brugdek aanlicht. Lichtmasten zijn hierdoor overbodig. De masten zijn uitgevoerd in hout. Koninklijke houthandel Wijma uit Kampen heeft de 22 meter lange en 1 meter diameter grote stammen geleverd en verwerkt.

Authentieke materialen

Voor bedrijf Heijmans was de fietsbrug een uitdagend Design & Construct project. Doordat de gemeente Harderwijk veel vrijheid gaf in het ontwerpen kon de expertise van het ontwerpteam maximaal worden benut. Authentieke materialen en materialen waarbij minimaal onderhoud nodig is waren uiteindelijk de oplossing. Het brugdek heeft de vorm van een sluisdeur die op zijn kant is gelegd en voorzien is van een composiet rijdek.

ZJA is een internationaal architectenbureau in Amsterdam en gespecialiseerd in de architectuur van Infrastructuur, Openbaar Vervoer en Sport en Leisure.

Fotografie: ZJa, Ton Pors

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.