Fietsenstalling met stadsplein op dak

Fietsenstalling met stadsplein op dak

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-09-2007

Rob Ligtvoet en Dick Baggerman van Kraaijvanger • Urbis hebben de opdracht voor de bouw van een nieuwe fietsenstalling in Utrecht verworven. Niet zomaar een fietsenstalling: het dak van de grootste fietsenstalling in Nederland vormt een stadsplein dat aansluit op de westzijde van het nieuwe Centraal Station en het Stadskantoor Utrecht.

De opdracht is complex. De stalling moet op een beperkt gebied aan 5000 fietsen onderdak bieden. De stalling overbrugt het hoogteverschil tussen het Jaarbeursplein en het niveau van het nieuwe station en stadskantoor, zo’n acht meter hoger. Dit gebeurt door middel van een trap die over de gehele breedte loopt. Deze trap gaat ook dienst doen als tribune bij voorstellingen en manifestaties op het Jaarbeursplein.

Om een overzichtelijke en veilige stalling te maken, is gekozen voor een duidelijke route, die rond twee vides cirkelt. Bij één vide wordt de route gevormd door hellingbanen, die de verschillende niveaus verbindt. Boven de vides valt daglicht naar binnen door uitsparingen in de bovenliggende trap en het plein.

Het stationsplein en de trap zijn losgehouden van het naastgelegen Beatrix Theater, zodat ook hier daglicht naar binnen komt.

Opdrachtgever voor het project is de Gemeente Utrecht. De oplevering verloopt gefaseerd van 2009 tot 2013.

Bron: Kraaijvanger • Urbis

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.