Filigreine patronen van 3D geprint beton

Filigreine patronen van 3D geprint beton

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-02-2017

Bekkering Adams architecten heeft geëxperimenteerd met het 3D printen van beton met rijk geornamenteerde patronen. Het ontwerp is in samenwerking met de TU Eindhoven en kennisnetwerk Tektoniek van het Cement&BetonCentrum uitgewerkt. Tijdens de Bouwbeurs zullen de prototypes van 3D beton printen te zien zijn in hal 9, stand nummer A081.

Fire Wall

Met het ontwerp ‘Fire Wall’ zijn de grenzen van de mogelijkheden van 3D beton printen opgezocht: door de techniek van het 3D beton printen werd het mogelijk om het ontwerp te voorzien van een rijke ornamentiek en patronen toe te passen waar verschillende materialen geïntegreerd zijn in het beton.

Filigreine uitstraling

Door een speciale printtechniek krijgt het beton een filigreine uitstraling als van een kantwerk. In het beton zijn glazen bollen opgenomen, die het object een translucent karakter geven en het licht door het object heen valt. Naast de ornamentiek en materialiteit van het object zijn de mogelijkheden van de totaal vorm onderzocht: zacht gewelfde sculpturale vormen, die kolommen, wanden en volumes kunnen worden.

Het onderzoek en het ontwikkelen van prototypes is gedaan naar aanleiding van het winnende ontwerpvoorstel ‘Fire Wall’ van Bekkering Adams architecten, dat is voortgekomen uit de Tektoniek Design Challenge 3DCP.

Proces van ontwerpen

Interessant zijn de verhalen over het proces van ontwerpen en engineeren. De printtechniek brengt het vak van ontwerper en producent dicht bij elkaar. De deelnemende architecten van de Design Challenge en onderzoekers uit de 3DCP-project delen hun verhalen graag met het publiek op woensdag 8 februari, 8.00u-11.00u in het plenaire theaterprogramma in hal 9, stand nummer A081.

Beeld: Bekkering Adams architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.