Filmhuis Leeuwarden opent in Fries Museum

Nieuws

Filmhuis Leeuwarden opent in Fries Museum

Door: Petra Starink | 26-02-2013

Het Filmhuis Leeuwarden opent op donderdag 21 maart zijn nieuwe onderkomen in het Fries Museum. In het nieuwe Fries Museum zijn drie kleurrijke filmzalen gebouwd.  Om de verhuizing te vieren wordt geopend met een Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival. Met de nieuwe naam ‘Slieker Film’ eert het filmhuis de in 1861 in Leeuwarden geboren George Christiaan Slieker. Hij is de eerste Nederlander die met het vertonen van films begint

De verhuizing is een upgrade van downtown filmhuis (in de kelder van Stadsschouwburg de Harmonie) naar een zichtbaar uptown filmlocatie midden in Leeuwarden. In september 2013 wordt de nieuwbouw van het Fries Museum pas geopend. Aanleiding voor de nieuwbouw is het legaat van de Friese architect Abe Bonnema. Bij zijn overlijden in 2001 liet Bonnema een bedrag na van achttien miljoen euro voor nieuwbouw op het Wilhelminaplein. Architect Hubert-Jan Henket heeft het museum ontworpen in samenwerking met Bonnema Architecten.

Het markante gebouw van het Fries Museum is stoer en open. Er is een enorm overkoepeld dak op ca. 25 meter hoogte, dat gedragen wordt door metershoge robuuste kolommen van staal en hout. De voorkant van het gebouw heeft een imposante glasgevel.

Foto’s: Rob Hoekstra

Bekijk hier de video over het Fries Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.