Films Ai Weiwei op Filmfestival Rotterdam

Films Ai Weiwei op Filmfestival Rotterdam

Evenementen, Nieuws
Door: Petra Starink | 25-01-2012

Films van de veelzijdige kunstenaar AI Weiwei zullen tijdens de 41ste editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam te zien zijn. Het filmfestival wordt vanavond 25 januari geopend. De films belichten op een verrassende wijze verborgen kanten van de Chinese samenleving. De films worden vertoond in Hidden Histories, een onderdeel van de hoofdsectie Signals.

De speelfilms en documentaires uit Hidden Histories hebben gemeen dat de makers ervan een beeld van het nieuwe China schetsen dat totaal afwijkt van dat uit de partijpropaganda, met onderwerpen als armoede, corruptie, ontworteling en wanbestuur. De titel van het programmaonderdeel is dubbelzinnig: het verborgene slaat ook op de makers zelf, die vaak tegenwerking ondervinden als ze hun film willen vertonen of uitbrengen.

Veel tegenwind en minimale budgetten kunnen echter niet voorkomen dat er inhoudelijk én visueel krachtig werk wordt gemaakt, dat bovendien verrast en ontroert. Van de Chinese kunstenaars die sociale misstanden aan de kaak durven te stellen is Ai Weiwei zonder meer de bekendste. Het festival vertoont zes films van zijn hand, die hij zelf ‘sociale documentaires’ noemt. Anders dan zijn conceptuele kunstwerken toont hij zich hierin een vasthoudende en uitgesproken onderzoeksjournalist. Ai Weiwei maakte zich met zijn werk en opvattingen niet geliefd bij de autoriteiten.

Het Filmfestival vindt plaats van 25 januari t/m 5 februari 2012.
Meer informatie is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.