Threads in films

Threads in films

Evenementen, Nieuws
Door: Petra Starink | 03-04-2014

In het Museum Arnhem is tot en met 17 augustus de tentoonstelling Threads te zien. Ruim 20 internationale kunstenaars en vormgevers tonen werk waarin het medium draad of textiel een belangrijke rol speelt.

De tentoonstelling laat installaties, videowerken en wand en ruimtelijke objecten zien. Sommige zijn interactief.Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een steekje zetten op het borduurraam  Crossover Collective van Floor Nijdeken. Tijdens Threads worden diverse  performances,  lezingen en workshops georganiseerd.

 

Films over textiel

In samenwerking met Focus Filmtheater Arnhem worden twee films getoond waarin textiel een belangrijke rol speelt.
Op zondag 13 april om 16.00 uur de film Gabbeh , film geregiseerd door Mohsen Makhmalbaf, (Iran 1997). Met inleiding door Daniëlle Wanders (Arnhem Mode Incubator, Het Praktijkbureau).
Met schilderachtige tableaux vivants, kleurrijke symboliek en visuele lyriek verbeeldt Gabbeh de orale cultuur van nomadische stammen in het zuidoosten van Iran. De film is een voortzetting met andere middelen van een eeuwenoude traditie die verloren dreigt te gaan: het vastleggen van de geschiedenis van de eigen familieclan door het weven van een tapijt, een gabbeh. Pas tijdens het draaien veranderde de film van documentaire in fictie.

Op zondag 15 juni om 16.00 uur de film JU DOU (China 1990), geregisseerd door Zhang Yimou. Met inleiding door Mirjam Westen, Museum Arnhem, curator van de tentoonstelling Threads.
Omstreeks 1925 wordt Ju Dou, een mooie jonge vrouw (Gong Li), gekocht door de oude eigenaar van een textielververij in China. Hij hoopt dat zij hem een erfgenaam zal schenken, maar hij mishandelt en vernedert haar. Ze zoekt troost bij zijn aangenomen zoon en uiteindelijk zal deze een zoon bij haar verwekken. Zhang Yimou (‘Het Rode Korenveld’ ) maakt optimaal gebruik van de visuele pracht van de stoffenververij in dit verhaal over verzet tegen traditionele patriarchale verhoudingen.

Voor meer informatie  Museum Arnhem en Focusarnhem.nl

Beeld: Museum Arnhem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.