Finalisten Willem Diehlprijs 2017

Nieuws

Finalisten Willem Diehlprijs 2017

Door: Petra Starink | 01-05-2017

De Willem Diehlprijs, de tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste project op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming in Arnhem heeft 8 projecten genomineerd voor deze zesde editie. De projecten die zijn voorgedragen zijn opgeleverd in 2015-2016. De vakjury heeft uit de 8 genomineerden een winnaar aangewezen. Het publiek kan nu tot 15 mei op zijn favoriete finalist stemmen. De prijsuitreiking is op donderdag 1 juni tijdens de Nacht van de Architectuur. De organisatie van de Willem Diehlprijs is in handen van Architectuurcentrum CASA.

De 8 finalisten zijn:
Bellevue
Architect: COARE Architectuur
Opdrachtgever: Alliander
Omschrijving: Het kantoorgebouw uit 1988 is grondig gemoderniseerd en klaar voor de toekomst. Hierbij is 95% van het bouwmateriaal gerecycled, het pand energieneutraal gemaakt, de werkomgeving verbeterd alsook de verbinding met de directe omgeving.

Building026
Architect: V8 Architects
Opdrachtgever: Colliers International Omschrijving: Door de herontwikkeling is het introverte modernistische gebouw waarin de bibliotheek gevestigd was getransformeerd tot ‘scharnierpunt in de stad’. Binnen is ruimte gecreëerd voor een scala aan functies, het exterieur speelt  de menselijke maat van de binnenstad.

De Resident
Architect: Hurenkamp Architecten & Adviseurs
Opdrachtgever: Particuliere belegger Omschrijving: het voormalige SNS-kantoor is getransformeerd naar een wooncomplex met 39 appartementen. Hiertoe is het pand tot het casco gestript, vervolgens herbouwd en aan de achterzijde twee meter uitgebreid. Trappenhuis, entree en kopgevels zijn behouden.

Grenspost Vrijstaat Thialf
Architect: Hoogte Twee Architecten
Opdrachtgever: Gemeente Arnhem, Stichting Vrijstaat Thialf Omschrijving: De entree van het voormalige openluchtzwembad is getransformeerd tot brasserie, werkruimte en BSO. Het karakteristieke paviljoen in jaren vijftigstijl vormt tevens de ‘grenspost’ van de daarachter gelegen bouwspeelplaats Vrijstaat Thialf.

Plint17
Architect: Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw
Opdrachtgever: Stichting Volkshuisvesting Arnhem Omschrijving: herontwikkeling van studentenhuisvesting tot ‘stepping stone’ in het Modekwartier. Het pand aan de Sonsbeeksingel heeft nu een mix van functies. Op de begane grond bevinden zich ateliers en twee winkelruimtes, daarboven zijn tien studioappartementen voor starters gerealiseerd.

Sint Petersgasthuis
Architect: Hurenkamp Architecten en Studio Kees Marcelis
Opdrachtgever: Steunstichting Arnhemse Gasthuizen
Omschrijving: Arnhems oudst bewaarde pand is getransformeerd van winkel met opslag naar een kantoor met zorgwinkel. Hiertoe zijn de nodige aanpassingen gedaan zonder afbreuk te doen aan de cultuurhistorische waarde en uitstraling van het monument.

Theater aan de Rijn
Architect: Nexit Architecten
Opdrachtgever: Theater aan de Rijn/Generale Oost
Omschrijving: renovatie van het 19de-eeuwse theaterpand, dat veel opener en zichtbaarder is geworden dankzij de toevoeging van een grotendeels glazen uitbouw. Hierin zijn tevens de entree en foyer gelokaliseerd waardoor het gebouw is georiënteerd op het zuiden. Theater aan de Rijn mag zich nu met recht zo noemen.

Upgrade Klarendal
Architect: Hoogte Twee Architecten
Opdrachtgever: Volkhuisvesting Arnhem
Omschrijving: een vijftal sociale wooncomplexen in Klarendal heeft een metamorfose ondergaan. De noodzakelijke aanpak van de ontsluiting van de blokken is aangegrepen om de panden ook te verduurzamen en de uitstraling van de vijf blokken een upgrade te geven.

Stemmen kan tot 15 mei op www.casa-arnhem.nl

Foto Building026: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.