Flexibel en transparant onderwijsgebouw Aurora

Nieuws

Flexibel en transparant onderwijsgebouw Aurora

Door: Petra Starink | 04-10-2021

Het nieuwe onderwijsgebouw Aurora van Wageningen University & Research op de Wageningen Campus is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs. Het flexibele gebouw met een open structuur maakt het mogelijk in de toekomst collegezalen om te bouwen tot laboratoria. Het onderwijsgebouw is ontworpen volgens het BENG-principe.

Groene uitstraling en veel daglicht

Aurora weerspiegelt de identiteit van de Wageningen University & Research (WUR): de meest groene en duurzame universiteit ter wereld. Karakteristiek zijn de groene uitstraling en het rijkelijke daglicht dat in elke ruimte naar binnen valt. Het motto “To explore the potential of nature to improve the quality of life” van WUR vertaalde LIAG naar een gezond gebouw met veel licht, lucht en ruimte.

Transparant gebouw

Geen anoniem onderwijsgebouw maar een transparant gebouw dat laat zien waaraan gewerkt wordt bij de WUR. Zo is van buiten te zien wat zich in het gebouw afspeelt. Open en uitnodigend. De opzet van het gebouw bevordert interactie en spontane ontmoeting; kenmerkend zijn het overzicht en het zicht op elkaar. Dit nodigt uit om elkaar te ontmoeten, te inspireren en kennis met elkaar te delen. De functiezones zijn logisch op elkaar afgestemd. Een ruime, centrale trap voert door het gebouw. Rondom deze trap, de vides en de verbindende brede bruggen vind je een diversiteit aan werkplekken. 

Planten vormen belangrijk onderdeel van interieur

Alle aandacht gaat uit naar een vitale leer- en werkomgeving. Overal is uitzicht op de omliggende natuur, zelfs vanaf de stoelen in de collegezaal. Levende planten en bomen vormen een belangrijk onderdeel in het interieur. Voor de balustrades aan de studieplekken in het atrium ontwierp LIAG geïntegreerde plantenbakken. Het bureau koos voor warme en natuurlijke materialen, die een beroep doen op de tastzin zoals onafgewerkt beton en hout op de binnenwanden. Binnen sta je oog in oog met een zes verdiepingen hoge glazen gevel van houten kozijnen. En een atrium, zo hoog als het gebouw. Het gebouw behoudt zijn menselijke maat door de trapsgewijze verdiepte terrassen, bruggen in het atrium en de studieplekken met voldoende privacy.

Schuine gevelelementen

Bijzonder zijn de schuine gevelelementen die LIAG speciaal ontwikkelde voor Aurora. De elementen, gemaakt van microbeton, hebben een reliëf met abstract plantenmotief die het gebouw een geheel eigen uitstraling geven. De betonnen elementen lopen door in het atrium binnen. De belangrijke verbinding tussen binnen en buiten wordt zo nog meer benadrukt. Bovendien zorgen ze voor schaduw op de gevel wat aanvullend de warmtelast in het gebouw beperkt.

Projectgegevens

Programma: Onderwijsgebouw met onderwijsruimten, laboratoria, collegezalen, restauratieve voorzieningen
Omvang: 17.500m2
Opdrachtgever: Wageningen University & Research (WUR)
Duurzaamheid: BREAAM Excellent, BENG, Energielabel A+++
Architect en interieur: LIAG architecten en bouwadviseurs
Adviseur installaties: Halmos adviseurs
Adviseur bouwfysica: DGMR
Adviseur constructies: Zonneveld ingenenieurs
Landschap: Atelier Loos van Vliet
Fotografie: Ronald Tilleman, Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.