Flexibel onderwijsgebouw ROC Mondriaan Den Haag

Nieuws

Flexibel onderwijsgebouw ROC Mondriaan Den Haag

Door: Petra Starink | 15-07-2020

RoosRos architecten won in 2019 de architectenselectie voor het nieuwbouwproject ROC Mondriaan in Den Haag. Het onderwijsgebouw is flexibel, licht en natuurinclusief gebouwd.

RoosRos architecten heeft verschillende gebouwlagen, zoals het skelet, de gevel, installaties, binnenwanden en inrichting, zo goed mogelijk van elkaar gescheiden. Op deze manier kunnen ze slim omgaan met de wisselende levensduur van de lagen en vormen zij geen beperking ten opzichte van elkaar bij toekomstige aanpassingen.

Vrij-indeelbare plattegrond

De generieke structuur vormt een hoofdthema binnen het ontwerp, zowel functioneel als esthetisch. De structuur faciliteert een vrij-indeelbare plattegrond en vormt een herkenbare basis in de uitstraling van het interieur.

Gevel met Braziliaans metselwerk

In de gevel komt de generieke structuur met specifieke invulling terug. Architect Nathalie Rabouille: “We leggen op deze wijze een relatie tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw. De structuur vormt een herkenbaar element.” In de gevel vormt de structuur de basis voor een aantal verschillende invullingen die zich rondom het gebouw repeteren. Open en gesloten vlakken, groen in de gevel, etalages en Braziliaans metselwerk wisselen elkaar af. Door verschillende dieptes ontstaat een intrigerend spel van licht en schaduw.

Groen schoolplein

Aan het nieuwe schoolgebouw met een oppervlakte van ca. 5.038m2 ligt een groen schoolplein. Deze vormt een verbinding tussen het naastgelegen groengebied en het gebouw. De hoofdentree is gelegen op de eerste verdieping en ligt, samen met de kantine, aan de pleinzijde waar vanuit het groen dieper het gebouw in wordt getrokken. De beleving van groen in en om het gebouw is erg belangrijk voor het welbevinden de mens en daarom een hoofdthema binnen het ontwerp.

Natuurinclusief gebouwd

Het ROC Mondriaan wordt natuurinclusief gebouwd, met nestplaatsen in de gevel en een divers ecosysteem op het plein, zodat ook insecten, vogels en vleermuizen een plek aan of om het gebouw krijgen.
Door de grote glaspartijen voelt binnen als buiten. De onderwijslokalen worden expres aan de buitenzijde van het gebouw gerealiseerd om een maximale hoeveelheid daglicht in deze ruimten te verkrijgen. Toch stroomt daglicht niet alleen in de buitenring, maar dankzij de vele daklichten, de binnentuin én een groene patio, zelfs tot diep in het centrale hart van het gebouw binnen.

Groot atrium

In het hart van het gebouw bevindt zich een groot atrium, in directe verbinding met het groene schoolplein enerzijds en alle onderwijsverdiepingen anderzijds. Nathalie: “Het centrale hart vormt een verbindend element, zowel visueel als fysiek. Hier worden de verschillende scholen die zich op meerdere verdiepingen bevinden met elkaar verbonden.” In dit hart bevindt zich de tribunezaal, een patio, een binnentuin en meerdere terrassen met werkplekken. Deze vormen, samen met de ruime hoofdtrap, een ruimtelijk object wat de ruimte vult.

Projectteam

Het projectteam bestaat uit: Vera Awadis, Bertold van Burg, Henk de Gelder, Marco Kleibeuker, Maurice Knook, Nathalie Rabouille, Sander Ros, Teun de Vries

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.