Flexibiliteit met textielgevels

Actualiteiten, Nieuws, Producten

Flexibiliteit met textielgevels

Door: Petra Starink | 09-04-2015

Met opzet een golvende gevel of een heuvelachtig landschap weergeven, dit kan met textielgevels. Het staal en lichtmetaalbouwbedrijf Hölscher Vos Stahlbau GmbH uit Kleve is een bouwbedrijf die dergelijke gevels ontwikkelt en aanbrengt. De textielgevels bieden architecten meer flexibiliteit en mogelijkheden.

Textiel voldoet aan eisen brandveiligheid

Het bedrijf heeft sinds de oprichting ervaring met dergelijke gevels en innovatieve oplossingen ontwikkelt, zoals eigen spansystemen. Het gebruikte textiel is voornamelijk afkomstig van de firma Serge Ferrari en voldoet aan de eisen voor brandveiligheid B1.

Golvende gevel

Voor het ziekenhuis van de universiteit München is er op de locatie Großhadern een golvende gevel geconstrueerd. Hiervoor zijn voor elk apart gedeelte drie bevestigingspunten aangebracht, die zich op gelijke afstand van de muur bevinden, en een bevestiging, die direct aan de muur vastzit. Op deze manier kwam het golvende karakter van de gevel tot stand. Voor de perfecte spanning tussen de textielstroken zorgt een filigrane onderconstructie van bijna 30.000 onderdelen.

De afmetingen van het gebouw en het benodigde precisiewerk vormden een grote uitdaging. “Het gebouw is 150 meter lang, 50 meter breed en op het hoogste punt 13 meter hoog, in totaal 6.500 vierkante meter. De golvende textielstroken omvatten de complete buitengevel; ze verbloemen de hier aanwezige technische onderdelen, zonder hun functie te beïnvloeden.

Flexibel

Een van de vele voordelen van de textielgevels zijn dat de verhuurders van het pand baat hebben bij de flexibiliteit. Als er en andere eigenaar komt dan kan de gevel met het bedrijfslogo eenvoudig worden vervangen.

Meer informatie is te vinden op de website van Hölscher Vos Stahlbau 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.