Floris Alkemade in Zomergasten

Nieuws

Floris Alkemade in Zomergasten

Door: Petra Starink | 14-07-2021

Architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade is de 1e gast in het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten. Op zondag 18 juli interviewt Janine Abbring hem over zijn ideale televisieavond. Zijn keuzefilm is Stalker van regisseur Andrej Tarkovski.

Na 6 jaar afscheid als Rijksbouwmeester

Per 1 september neemt Floris Alkemade na 6 jaar afscheid als Rijksbouwmeester. Hij wordt opgevolgd door Francesco Veenstra. Alkemade presenteerde tijdens zijn termijn namens het College van Rijksadviseurs Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. Tijdens de coronacrisis verscheen zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen.

Grote projecten

Met het afscheid deze zomer zal ook het ingewikkeldste deel van het proces rond een aantal grote projecten die hij begeleidde zijn afgerond, met name de verbouwing van het Binnenhof in Den Haag, maar ook de aanstaande opening van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam dat hij vanuit zijn positie ondersteund heeft.

Floris Alkemade

Floris Alkemade groeide op in Sint-Oedenrode op het Brabantse platteland, in het huis waar hij nu zelf woont. Omdat hij te veel rondzwierf en vocht stuurden zijn ouders hem naar een door de paters Salvatorianen geleid internaat in Vlaanderen. Daarna schreef hij zich na slechts één week in militaire dienst in voor de studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn afstuderen in 1989 werkte hij achttien jaar voor architectenbureau O.M.A. (Office for Metropolitan Architecture), waarvan de laatste zeven als architect-partner. Bij O.M.A. was hij onder meer verantwoordelijk voor het nieuwe stadshart van Almere, het masterplan rond het TGV station Euralille in Lille (Frankrijk) en het Ruhrmuseum in de oude kolenwasserij Zeche Zollverein in het Duitse Essen. In 2008 richtte hij zijn eigen bureau FAA (Floris Alkemade Architects) op, waarmee hij als ‘architecte coordinateur’ de herontwikkeling van het 600m lange entrepotgebouw MacDonald in Parijs voor zijn rekening nam.

Architect van het jaar in 2018

Naast zijn werk als architect en stedenbouwkundige was Alkemade van 2014 tot 2019 lector aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In september 2015 volgde hij Frits van Dongen op als Rijksbouwmeester. Alkemade werd in 2018 verkozen tot Architect van het Jaar.

Floris Alkemade is de eerste Zomergast van 2021. Janine Abbring praat met hem op zondag 18 juli om 20.20 uur op NPO 2.

Foto: Martin Wengelaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.