Floris Alkemade wint Rotterdam-Maaskant prijs

Actualiteiten, Nieuws

Floris Alkemade wint Rotterdam-Maaskant prijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-03-2022

De Rotterdam-Maaskantprijs is een oeuvreprijs die om de twee jaar wordt uitgereikt door de Stichting Rotterdam-Maaskant. Hij is bestemd voor personen die ‘een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de culturele beleving van architectuur of landschapsinrichting. Dit door hierover te publiceren, te doceren of andere stimulerende en sturende werkzaamheden uit te voeren’. In 2022 viel de eer te beurt aan Floris Alkemade; Nederlands architect die tussen 2015 en 2021 Rijksbouwmeester was.

De jury noemt hem ‘een spirituele leidsman die het maatschappelijk engagement bij zijn vakbroeders en -zusters heeft aangewakkerd. Daarbij heeft hij het contact tussen de soms verweesde architectengemeenschap en de samenleving deels weten te herstellen.’

Wie is Floris Alkemade?

Architect Floris Alkemade, ex-rijksbouwmeester, is voormalig partner van het bureau O.M.A en oprichter van architectenbureau FAA. Als rijksbouwmeester zette hij ruimtelijke ordening en ontwerp weer op de nationale agenda. Volgens de jury opereert Alkemade in verrassende en brede coalities en weet hij een groot publiek te betrekken in het debat over de inrichting van Nederland.

Zij geeft ook aan: ‘Bij Floris Alkemade gaat het om verbeeldingskracht, over hoe we grote vraagstukken als klimaatverandering en de transitie van de landbouw verbinden met de leefwereld van mensen. Daarbij weet hij ons te bewegen tot zelfreflectie: wat kunnen wij zelf bijdragen aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving?’

Onder architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten groeit het besef dat de publieke zaak weer voorop moet komen te staan – sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid vragen dan ook onze aandacht. Daarvoor is een nadrukkelijke herziening van de ontwerpcultuur nodig. Door verbeeldingskracht kunnen ondenkbare toekomsten voorstelbaar en nastrevenswaardig worden gemaakt. De jury vindt in Floris Alkemade een boegbeeld die deze omwenteling heeft aangegrepen om op eigenzinnige manier te verkennen hoe de ontwerpwereld bijdraagt aan een rijker, hechter en schoner Nederland.

Gastprofessor

In zijn ambt als gastprofessor aan de universiteit van Gent en lector aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst wist hij de nieuwsgierigheid van studenten te prikkelen en stimuleert ook nu nog de kennisontwikkeling van een nieuwe generatie ontwerpers.

Op vrijdag 11 november 2022 vindt de uitreiking van de Grote Maaskantprijs 2022 plaats in het Stadhuis te Rotterdam. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 25.000,-.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.