The Flying Grass Carpet terug in Rotterdam

Nieuws

The Flying Grass Carpet terug in Rotterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 25-03-2015

The Flying Grass Carpet is een tijdelijk kunstpark dat overal uitgerold kan worden en wereldwijd nieuwe inzichten wil bieden op gebruik en inrichting van publieke ruimtes. Het gigantische Perzische tapijt komt na een wereldtournee van 7 jaar weer terug in de stad waar HUNK design en Studio ID Eddy het hebben bedacht en ontworpen: Rotterdam. Op 2 april wordt de landing op het Grote Kerkplein bij de Laurenskerk feestelijk ingeluid en het blijft er liggen tot 30 juni 2015.

Het Tapijt brengt mensen samen en nodigt iedereen uit om erop te relaxen, te spelen, te picknicken en diverse evenementen te organiseren. Doordat het uit verschillende delen bestaat, kan de vorm en grootte worden  aangepast aan elke locatie. Op het Grote Kerkplein komt The Flying Grass Carpet in zijn grootste vorm te liggen: 25 x 36m. (bijna 1000m2)

Ontmoeten en verbinden

Net als vliegende sprookjestapijten reist The Flying Grass Carpet van de ene stad naar de andere. Het is een project waarbij het publieke domein tijdelijk ingrijpend wordt veranderd. Het biedt nieuwe  inzichten om met de publieke ruimte om te gaan. Het wordt een plek voor ontmoetingen tussen stedelingen, die anders niet zouden ontstaan. En het samenbrengen van mensen en ontmoetingen stimuleren is precies wat de ontwerpers van HUNK design en Studio ID Eddy voor ogen hebben. Door wereldwijd rond te reizen zorgt Het Tapijt niet alleen plaatselijk voor een verbinding tussen mensen, maar creëert het ook een gevoel van mondiale verbondenheid.

Naast The Flying Grass Carpet bestaat er binnen het concept ook een Baby Carpet. Dit is slecht 5 x 9m groot en reist net als zijn grote broer de wereld rond.

Grote Kerkplein Rotterdam

Met het uitrollen van The Flying Grass Carpet op het Grote Kerkplein wil Buro Binnenstad deze plek

verlevendigen. Dit plein is op zich een mooi plein ware het niet dat het is ingesloten door de gebouwen, die met hun ‘achterkant’ naar het plein toestaan. Ook het initiatief van de gemeente voor het Stadspodium van Rotterdam brengt het plein niet de aandacht die het verdient. De stenen omgeving – de gebouwen, maar ook het plein is van steen – overheerst. The Flying Grass Carpet kan zo’n vergeten grijze plek omtoveren tot een heerlijke groene plek.

Wapenfeiten

– The Flying Grass Carpet is het grootste rondreizende kunstwerk ter wereld

– In 2009 won The Flying Grass Carpet de publieksprijs van de Dutch Design Awards

– In 2014 stond The Flying Grass Carpet in de CNN top 10 list: Better by Design.

– Samen hebben The Flying Grass Carpet en de Baby Carpet al 22 bestemmingen aangedaan

– De verste bestemming voor The Flying Grass was Shenzhen in China

– De verste bestemming voor The Baby Carpet was Shanghai in China

– Het team is er ontzettend trots op dat ze in 2009 uitgenodigd waren om een presentatie te geven over The Flying Grass Carpet in het Guggenheim museum in Bilbao.

Opening 2 april

Locatie: Grotekerkplein, Rotterdam (tussen de Laurenskerk en het Stadspodium)

Datum en tijd opening: 2 april 15.30-19.00 uur

Programma : BLISS, Conny Janssen Danst, Circus Rotjeknor en DJ Meneer Jansen

Het tapijt vliegt weer verder na 30 juni.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.